Глинени къщи за отдих привличат богати туристи в Странджа

Еко нощувката в съседна Турция достига до 150 лири

Стоежът на глинени къщи за отдих, които привличат платежоспособни туристи или производството и продажбата на еко продукти от земи, които попадат в мрежата Натура 2000 са част от възможностите за бизнес в защитените зони. Експерти по проекта Bе Natur запознаха собствениците на земи, които попадат в парк Странджа или са защитени по Натура 2000 с интересни инвестиционни решения по време на среща в Ахтопол.

Така наречените "живи" или глинени къщи привличат платежоспособни туристи и са добра инвестиция в туризма, смятат организаторите на срещата. Основен проблем за еко селищата обаче е гаранцията, че тази посока на развитие на региона ще се запази поне в период от 50-60 години и че зоната няма да се застроява с високи хотели. В Турция например, в подобни къщи нощувките достигат до 150 лири.

Освен изграждането на глинени хотели местните могат успешно да развиват и селски туризъм, по примера на село Бръшлян, което се превърна в предпочитано място за отдих през последните години. Освен райска природа и чист въздух, стопаните предлагат на своите гости и традиционните гозби и ги запознават с местни обичаи.

"Бръшлян е и пример как може да се развива успешно туризъм без особено високи и рискови вложение и без пряка парична помощ от държавата. Голяма част от хората, които имат земи в Натура 2000 по Крайбрежието, поради неувереност във възможностите за развитие на малко и средно предприемачество, искат по-скоро да се "отърват" от тях и да ги продадат, и не се вълнуват от използването им за производство на земеделски продукти или възможностите за устойчив туризъм. Това наподобява на "бягство" на човека от природата и говори, че хората не виждат достатъчно условия за развитието на свободното предприемачество от семеен тип”, каза Иван Камбуров.

Предвижда се през април и май да се проведат и семинари, в които да се дискутират и търсят решение на проблема с сечта на горите в Странджа. 

Международният проект Be Natur участват общо 14 партньорi от 7 държави. Продължителността mu e 36 месеца, като изпълнението му ще приключи на 31 януари 2014 г. Одобреното финансиране за дейностите в България, възлиза на 175 хил. евро.