Славчо Атанасов реже ДДС-то за лекарствата и тока

Мисия Пловдив

03-04-2013, 12:47

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Лидер и НИЕ представиха своите кандидати за парламента

За намаляване на ДДС върху електроенергията, лекарствата и книгите се обяви бившият кмет на Пловдив Славчо Атансов, който е и кандидат за депутат от коалиция на партиите Лидер и НИЕ.

Подписахме споразумение за съвместна работа още през октомври миналата година. Преговорите по него започнаха още по-рано – през май. Тоест от близо година ние сме заедно. Това е обединение основано на принципи, а не коалиция еднодневка, събрана в 12 без 5, само за да влезе в парламента. Ние вече сме постигнали синхрон и сме почти едно цяло, заявиха партньорите Владимир Маринов и Славчо Атанасов.

Кандидатите за депутати от областта са 16. Първи в листата е Маринов. Следват го Тодор Христев, общинският съветник от Войводиново Георги Какалов, карловският му колега - Никола Ликов и бившия кмет на Кричим – Васил Кузев. В листата има още хора с частен бизнес от големите общини в региона. Те са получили подкрепата на 13-те местни структури на Лидер в областта и техните над 1900 членове, подчерта Маринов.

В листата за депутати от Пловдив-град първи е Славчо Атанасов. След него са общинските съветници от НИЕ д-р Лилия Учкунова и Слави Георгиев. Четвърти е бившият шеф на „Паркове и градини” Иван Георгиев. След него е проф. Марин Роглев.

Кандидатите ни са местни личности с авторитет и познати по места. Няма гастрольори, които да следват чужди интереси. Това са точни и доказани хора, изтъкна Маринов. Тези личности няма как да бъдат компрометирани. Аз самия бях обект на 178 проверки, няма вече какво да измислят. Въпреки това обаче очаквам удари под кръста, допълни Атанасов.

Бившият градоначалник заяви още, че очаква с нетърпение своите конкуренти. По-добре да се бориш с тигри, отколкото с мишки. Господата Борисов, Данаилов и Костов ще дойдат с мерцедесите от София и после ще ги видим тук 1-2 пъти през мандата. Никой от тях обаче не е пловдичанин и не познава проблемите на града, нито ще защитава интересите на местните, заяви Атанасов.

Ние няма да даваме гръмки обещания, а ще работим с конкретни предложения, тъй като сме здраво стъпили на земята и не се надяваме на чудеса, заявиха коалиционните партньори. Нашите приоритети са селското стопанство, туризмът и енергетиката. Затова сме за по-бързото разплащане на държавата с бизнеса и ускорено връщане на ДДС на фирмите. Построиха магистрали, но парите още не са дадени на подизпълнителите, заяви Маринов.

Ще улесним кредитирането на земеделците и ще ги освободим от ДДС върху горивата както е в цяла Европа. Ще възстановим изкупвателните пунктове, за да могат хората да работят спокойно, вместо да се занимават с търговия и пазарлъци по тържищата, допълни още той.

Атанасов пък предлага промяна в чл. 58 от АПК, който установява принципа на мълчалив отказ от администрацията. Ще установим „мълчаливо съгласие” както е в почти всички държави от ЕС. Освен това ще бъде намалено ДДС-то за електроенергията, лекарствата и книгите. Диференцирани ставки има в редица европейски държави, подчерта още Атанасов. Той посочи, че бюджета ще бъде компенсиран с пресичане на контрабандата.

Обединението между бизнеса и патриотичните сили бе неизбежно. Няма нация, която да защитава своите интереси, без да стъпи на стабилна икономика. Ако това не се случи, ще продължим да дълбаем надолу и да се самозапалваме, заяви още Атанасов. Той посочи, че това е стабилна коалиция, допълнена от БНД и сдружение Глас.