Борим депресията с приятни мисли и извън лошите новини

Животът

03-04-2013, 13:35

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

При тежки кризи може да се стигне до опити за самоубийство, обяснява д-р Лорис Сайян

Промените във времето, температурната разлика и мрачните дни, всичко това може да повлияе на общото настроение, а при хора с по-висока чувствителност или проблеми с психичното здраве, може да доведе и до депресивни състояния.

Според един от водещите специалисти не само в Бургас, а и в цялата страна и екс шеф на Психодиспансера в града - д-р Лорис Сайян, лошите новини, отчайващите послания и потискащите думи могат да повлиаят особено негативно върху психиката.

Той обяснява обаче и друго - променливите сезони са пиковете, но при психичните заболявания, най-вече депресиите, а не при кризите на личността. 

"Депресивните епизоди растат като заболявания през есента и пролетта, ако е тежка кризата може да се стигне до суицидни действия и естествено и броят им тогава ще е нараснал. Ако примерно в България годишно стават около 1000 самоубийства, от тях около 700 ще бъдат към групата на тези, извършени годишните периоди с променливо време", обяснява специалистът.

По думите му, освен сезонна специфичност, съществува и полова. Тя е свързана с начина, по който се извършват самонаранителни прояви. Примерно жените са по-склонни да правят опити, но мъжете пък много по-често успешно се самоубиват.

Те избират и по-жестоките начини за това, докато жените – щадящите методи, така че външният им вид да не бъде много засегнат", обяснява още д-р Сайян. Той обаче е категоричен, че при напълно здрави хора това не може да се случи.