Насилници или спасители работят в "Света Анна"?

Мисия Пловдив

03-04-2013, 15:10

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Съмнения за малтретирано дете със Синдром на Даун

Родители отричат децата им да са бити и малтретирани, в центъра монтират камери

Детето ми не можеше да ходи, сега тича и играе като всички останали, сподели пред Plovdivutre.bg Христо Вълев. Доволни сме от грижите, които се полагат за рожбите ни в Дневния център за деца с увреждания, и ще изразим позицията си писмено с декларация до медиите, съобщи бащата. Родители се събраха в отговор на обвиненията на Юлия Сиракова. Майката изнесе информация, според която в „Света Анна“ децата системно са малтретирани от персонала. Тя твърди, че е открила синини по тялото на 11-годишния си син Кристиян в областта на бъбреците, след като го прибрала от Центъра. По думите й социалните педагози не дали обяснение за раните.

„Намерих подслушвателно, което работи на метода на телефона, сложихме карта, сложихме го в джобчето на телефона на детето и чухме просто как в продължение на два часа и половина на детето му се пускаше чалга. Чухме крещене на Вихра Такева - "Млъкни бе, лигльо", но това беше само един път. През другото време не се чуваше присъствие на друг социален педагог", споделя Юлия Сиракова пред репортери.

Аз също работех времено в центъра "Св. Анна", видях насилие срещу децата, сподели преди дни пред Нова ТВ преподавателката Десислава Маджалова. Веднъж дори станала свидетел на жестока случка - директората Бенова насила прибрала дете, което не искало да влиза в дома. Даже го срита, за да се прибере в асансьора, каза Маджарова. Друг път видяла как възпитателка ударила шамар на едно дете, после веднага му олжили лед, за да не му посинее бузата.

„Това е второ Могилино. Нарушенията са много", отсече Сиракова. Днес майката не вдигаше мобилния си телефон.

„Аз съм уверен, че там работят професионалисти“, каза бащата Христо Вълев. Той заяви, че останалите родители, на чиито деца се прави рехабилитация в центъра,  попитали майката кога е направила записа и помолили да го пусне и на тях, за да го чуят с ушите си. „Не си спомняла кога е направила записа – така ни отговори. Предала го, където трябва“, допълни Вълев.

Той разказа, че неговата дъщеря Деница започнала да посещава Центъра, защото имала проблеми с моторното развитие. На година и 3 месеца малката не можела дори да стъпва. След година упорита работа с рехабилитатор детето проходило. „Сега скача и играе като всички развити деца“, сподели бащата. По думите му той присъствал на всички занимания със специалиста и е очарован не само от професионализма, но и от човешкото отношение в „Света Анна“.

„Искаме да измием нанесеното петно върху Дневния център. Грижовните педагози не го заслужават“, каза Христо.

Директорът на дома Красимира Бенова не разбира каква е причината за обвиненията и ще търси изчистване на името си по съдебен път. Тя е готова да заведе дело срещу майката Юлия Сиракова. От днес започва и монтаж на видеокамери в "Света Анна".