Пловдив е първенец по сделки с имоти

Мисия Пловдив

03-04-2013, 14:37

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Изпреварваме София, Варна и Бургас

Имотният пазар в Пловдив нараства с най-бързи темпове, сравнено със София, Варна и Бургас. Това показват данни на Индъстри Уотч за сектора на недвижими имоти, цитирани от БГНЕС.

Според статистиката в цялата страна активността в сектора се повишава. Увеличават се покупките на имоти, финансирани със собствени спестявания. В същото време жилищата започват да носят доходност на стойност около 7 на сто преди данъци и амортизация, която е по-висока от лихвите по банковите влогове.

Въпреки, че пловдивският регион отчита спад в цените с 44 на сто, което е повече от средния за страната, той е и един от първите, които показват стабилизиране, се казва в изследването. В Пловдив и в София една средна месечна заплата стига за купуване на 0.7 кв.м. жилищна площ. Новото строителство и оттам предлагането на качествени имоти се понижава силно и новоиздадените строителни разрешения са със 6% по-малко през 2012 г. до 1.5 млн. кв. м. общо за страната. В Пловдив този показател остава сравнително постоянен.

На пазара има най-много жилища с две и три стаи и то тип имоти са около 75 на сто от всички въведени в експлоатация нови жилища, както за страната, така и за Пловдив. В този сегмент купувачите ще имат най-голям избор и относително по-голяма сила в преговорите при сделки, предава бТВ.