Румъния сваля цената на тока от 1 юли

Животът

03-04-2013, 15:28

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Северната ни съседка ще купува по-малко зелена енергия

Властите в Румъния обещаха по-ниски цени на тока за сметка на по-малко изкупена електроенергия от възобновяеми източници през идните 4 години. Производителите на "зелена енергия" в северната ни съседка ще могат да продават само половината от квотата си от 1 юли 2013 до 1 януари 2017 г. Така цените за населението биха могли да паднат с 50% по този компонент, съобщи днес делегираният министър, отговарящ за енергетиката, Константин Ница, цитиран от агенция Медиафакс.

Производството на електроенергия от възобновяеми източници се подкрепя от правителството в Букурещ чрез схема със зелени сертификати. Всеки производител получава безплатно от националната компания "Транселектрика" известен брой зелени сертификати за енергията, която произвежда и доставя в мрежата. Делегираният министър за енергетиката обяви, че от 1 юли вятърната енергия ще получава един зелен сертификат, хидроенергията - също един, а слънчевата енергия - два.

Съгласно закона, който ще бъде временно суспендиран, се дават 6 зелени сертификата за всеки мегаватчас, произведен от фотоволтаични централи, два сертификата за енергия, произведена от нови вятърни турбини и три сертификата за хидроенергия.

Константин Ница посочи, че с промените не се отнема нищо от никого, а само се въвеждат промени, с които приходите ще бъдат получени след 1 януари 2017 г.

Националната агенция за енергийно регулиране (ANRE) подкрепя тезат, че броят на зелените сертификати трябвало да бъде намален. Най-голямо намаление на зелените сертификати ANRE предлага за фотоволтаичните централи - от 6 на 3. За новите вятърни турбини агенцията препоръчва намаляване от 2 сертификатана 1,5, а за използваните вятърни турбини - от 2 на 1,3, отбелязва Медиафакс, цитирана от Вести.бг