Райков: Независимостта на Изборния борд ще бъде гарантирана

Политика

03-04-2013, 17:10

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Константинов излезе, но влезе в Изборния борд

Заседанията на новосъздадения орган ще протичат в Министерския съвет всяка сряда и ще могат да се гледат онлайн

Днес се състоя първото заседание на Изборния борд към Министерския съвет. Членовете на борда два часа обсъждаха и приеха правилата за дейността му. Той ще е независим орган, който да помогне на Министерския съвет при подготовка на изборите.

Изборният борд ще дава мнения и препоръки за решения за проблеми, като в него са поканени компетентни лица и организации. Бордът не може да отменя действие или актове на държавните институции, нито да нарежда на държавните органи какво да правят.

Новосъздадената институция ще заседава всяка сряда в Министерския съвет, като заседанията ще се излъчват онлайн. Ще може да се чете и стенограма, която също ще е публична.

Председател на борда е проф. Емилия Друмева, а други участници са проф. Михаил Константинов и проф. Димитър Димитров.

В борда има и представители на Института за развитие на публичната среда, на сдружението "За насърчаване на гражданската активност", на Българското сдружение за честни избори и граждански права (БСЧИГП) и други сдружения и организации. На днешното заседание бяха поканени и представители на Министерство на правосъдието, на външно министерство, на ЦИК и на ГРАО.

Независимостта на борда ще се гарантира от неправителствени отганизации, които ще участват доброволно. Те няма да са назначени от премиера или друг орган. Участниците, които представляват борда не участват в изборния процес по някакво друго качество.

Изборният борд ще бъде председателстван на ротационен принцип от представителите на самите неправителствени организации, обясни Марин Райков.

"Прозрачност без граници" ще наблюдава дейността на цялата изборна администрация. Изборния борд също ще бъде обект на оценка. Директорът на "Прозрачност без граници" се надява, че участниците в Изборния борд ще са сред тези, които ще подпишат договор за свободни и честни избори. Това трябва да стане утре.