Изборният борд се захваща с пробойните в партийните подписки

Най-доброто от печата

04-04-2013, 06:05

Снимка:

Велислав Николов

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Граждански организации настояват всеки да може да провери дали името му не фигурира във въпросните списъци

Ако в партийните подписки, нужни за регистрация на участниците в избори, има 10 000 подписа на хора без избирателни права, това поставя под въпрос и останалите 1 милион подписа. Това подозрение изразиха граждански организации след вчерашното първо заседание на Изборния борд към правителството. Те настояха да се предвиди възможност всеки гражданин да може да провери дали името му фигурира в партийните подписки. Нито ЦИК, нито ГРАО обаче считат за своя работа да извършват подобни проверки. Освен това подобна практика може да отвори вратите за злоупотреба с чужди лични данни, както и за организиран саботаж на подписки на опоненти, предупредиха експерти. Изборният борд, който вчера успя да приеме само правилата за работата си, ще се занимае с темата на следващото си заседание.

Наличието на 10 000 души без избирателни права в партийните подписки за предстоящия вот беше установено след проверка на ЦИК, поискана от Антоанета Цонева, шеф на Института за развитие на публичната среда (ИРПС). Без избирателни права у нас са непълнолетните, затворниците и поставените пред запрещение, психично болните и чужденците. От проверката не става ясно чии са невалидните подписи, но от ИРПС се съмняват, че огромната част са на затворници или поставени под запрещение.

"Това повдига въпроса за всички останали подписи. Каква е гаранцията, че включените в партийните подписки лица с реални избирателни права наистина са се подписали", коментира Антоанета Цонева. Затова поиска всеки да може да провери дали подписът му не фигурира без негово знание във въпросните подписки. Осигуряването на лесен достъп до данните обаче крие сериозни рискове от злоупотреби, предупредиха експерти.

Нито ГРАО, нито ЦИК биха се нагърбили с подобни проверки по искане на граждани. "При нас постъпиха две запитвания относно отделни граждани с молба ние да проверим дали техните данни са били използвани и включени в някоя от подписките на партиите. ЦИК взе решение, че ние не можем да извършим такава проверка и Главна дирекция ГРАО е организацията, която разполага с тези данни. Но проблемът е сериозен, защото касае вид престъпление", коментира председателят на ЦИК Красимира Медарова. ГРАО също не счита, че й е работа да се занимава с подобни въпроси, а шефът на службата Иван Гетов прехвърли отговорността за невалидните подписи на подписалите се. Според него организаторите на подписки не искали лична карта на хората и затова е възможно да са се подписали непълнолетни хора, а други да са объркали ЕГН-та си.

На първото заседание на Изборния борд присъстваха представители на 14 организации, регистрирани като наблюдатели на миналите и предстоящите парламентарни избори. В борда взе участие и Михаил Константинов, който обясни, че запазва мястото си като член на управата на "Информационно обслужване", за да служи като лесна връзка между новата структура и фирмата.

------------ФАНТОМИ

От регионалното министерство вчера се опитаха да дадат обяснение и за 630-те столетници, които са включени в предварителните списъци за изборите. "В регистрите на НОИ фигурират 438 столетници. От тях 279 получават пенсия, а 159 - не. "По данни на МВР 24-ма столетници са починала, а за други 26 има непълни данни", заяви вицепремиерът Екатерина Захариева. За останалите 142-ма дълголетници се предполага, че най-вероятно са в чужбина. Захариева обясни, че са се свързали с посолствата в чужбина с молба да се свържат с роднините на тези хора. Според нея не трябва да се правят сравнения на данните от преброяването през 2011 г. и броя на включените в избирателните списъци, защото при преброяването не се отчитат българите в чужбина.