Миньорите готвят нови протести

Животът

04-04-2013, 09:20

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Заради липса на работа хиляди работници са в принудителен отпуск

Миньорите отново се готвят за протест заради продължаващата тежка ситуация в мините. Само в държавната компания за добив на въглища в отпуск са пуснати 1500 души, тъй като няма работа. По оценка на синдикатите вече има реална опасност минните компании да изпаднат в състояние, в което да не могат да изплащат заплатите. Затова настояват да се вземат мерки за по-голямо натоварване на ТЕЦ-овете, които работят с български въглища, а това ще осигури работа за миньорите.

Преди месец по същата причина на улицата излязоха работници от „Бобов дол”, „Брикел”, „Марица Изток” 3 Димитровград, открит въгледобив - Перник, Станянци, Чукурово, „Марица Изток” 2, мини Марица Изток. Притесненията на протестиращите тогава бяха свръзани с вариантите за изключване на някои от топлоцентралите, което би довело до закриване на хиляди работни места. Те се обявиха и срещу промени в така наречения енергиен микс, което също ще доведе до затваряне на ТЕЦ-ове, припомня бТВ.

Днес по искане на синдикатите ще заседава браншовият съвет в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. В него ще участват всички въгледобивни дружества в страната, представители от министерството, Българския енергиен холдинг, Електроенергийния системен оператор, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и синдикатите. Ако днес решенията не гарантират повече работа за мините, синдикатите предупредиха, че са готови за протест.