Какво е "Галилеевата клетва"

Мисия Пловдив

04-04-2013, 10:30

Снимка:

mollov.blogs.uni-plovdiv.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Дипломират се 138 отличници от Факултета по икономически и социални науки на Пловдивския университет

749 абсолвенти от Факултета по икономически и социални науки на ПУ „Паисий Хилендарски” ще получат дипломите си на 6 април, събота. Випускът завършва със 138 отличници – 60 бакалаври и 78 магистри. Това обявиха от висшето училище.

В 10:00 ч. започва тържествената церемония за магистрите, които са общо 485 души и са от специалностите „Бизнес администрация”, „Счетоводство и анализ”, „Финансов мениджмънт”, „Корпоративно управление”, „Бизнес комуникации и връзки с обществеността”, „Управление на човешките ресурси”, „Международна търговия” и „Бизнес икономика”.

Завършващите бакалавърска степен са 264, от специалностите

„Маркетинг”, „Макроикономика” и „Стопанско управление” – редовна и задочна форма, и „Политология” и „Международни икономически отношения”. Те ще получат дипломите си от 14:30 ч. на 6 април.

Промоциите на Факултета по икономически и социални науки ще се проведат в Спортната зала на университета на бул. „България” №236, като всички завършващи ще положат Галилеевата клетва. Тя е част от церемониите във висшите училища в Европа.

Традицията идва от Италия. На 7 януари 1989 г. на едноименния площад пред църквата „Санта Кроче” във Флоренция, където е погребан Галилео Галилей, се състоял митинг в негова чест. Тогава се родила идеята във всички университети и институти да се въведе Галилеева клетва, подобна на Хипократовата, и да се произнася като тържествено обещание за използване на науката единствено за борба с болката и страданието, в името на хуманизацията на света. Този хуманен призив вече е утвърдена традиция при промоциите в Пловдивския университет, потвърдиха от ФИСН.

ГАЛИЛЕЕВА КЛЕТВА

АЗ, ВЪЗПИТАНИКЪТ на Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”,

като навлизам в редовете на българската интелигенция,

СЕ ЗАКЛЕВАМ:

- да пазя името на университета,

който разкри пред мен света на науката;

- да защитя достойно професионалната си подготовка;

- да използвам научните си познания единствено за добро,

за напредък,

за хуманизация на света;

- да съдействам за издигане на човека

като висш критерий за всяка научна и социална дейност;

- да утвърждавам в себе си и в обществото

основните принципи на човешкия морал;

- верен на своя народ,

да допринеса с труда си за неговото по-добро бъдеще;

- да бъда достоен гражданин на Отечеството си!

ЗАКЛЕХ СЕ!