Религиите ведно: Нека спрем самозапалванията и самоубийствата!

Общество

04-04-2013, 10:43

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Президентът събра вероизповеданията и ги призова да помогнат на България

По инициатива на президентството, в петък, събота и неделя основните вероизповедания в България ще проведат молебени за мир, здраве и благополучие на българския народ.

Това каза президентът Росен Плевнелиев след среща с представители на основните вероизповедания.

Повод за молебена е отчаянието, обхванало българите, и неговото отражение, което виждаме в самозапалванията и вълната от самоубийства, обясни държавният глава.

"Българите имаме нужда от повече вяра. Преодолявайки трудностите, трябва да вярваме повече. Вярата и сега ще ни помогне да повярваме в собствените си сили и в бъдещето си", заяви Росен Плевнелиев.

"Ролята на религията е много важна в този момент на преминаване през кризата. Солидарността е нужна в този труден момент за нацията", посочи още президентът.

"Ще застанем заедно, като едно, с една всенародна молитва за помирение и благополучие. В ситуация на обществено напрежение и недоверие към политическите институциите, вярата е много важна и ние търсим именно това равновесие. Протестите започнаха с палене на сметките за ток, но за съжаление преминаха към самозапалвания на хора. Трябва ни солидарност – лична, човешка, братска солидарност от сърце на сърце, от ръка на ръка, от човек на човек. Ролята на религията е много важна в този момент на преминаване през криза", настоя Росен Плевнелиев.

"Да помагаме на бедните, на сираците, да се обърнем към болните, да подадем ръка на своя комшия, който е в тежко положение, да не оставяме хората самотни. Да помогнем, да премахнем усещането за самота, ненужност и изоставеност", посочи държавният глава.

На срещата на "Дондуков" 2 присъстваха викарният епископ на Негово светейшество Знеполският епископ Йоан, главният мюфтия на мюсюлманското изповедание Мустафа Алиш Хаджи, епископ Христо Пройков, председател на епископската конференция на Католическата църква, Рупен Оханес Крикорян, председател на Епархийския съвет на Арменската апостолическа православна църква, председателят на Централния израилтянски съвет Роберто Шалом Джераси и пастор Евгени Димитров Найденов – зам.-председател на Обединените евангелски църкви.

"Гордея се с това, че съм президент на държава, в която има такава силна толерантност и взаимно уважение между различните религиозни общности. Това ме кара да бъда толкова позитивно настроен, че ще минем по достоен начин през трудните моменти", заяви Росен Плевнелиев след срещата.