600 студенти ще се учат дистанционно по европроект

Мисия Бургас

04-04-2013, 10:45

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Университет "Проф. д-р Асен Златаров" ще ползва и опита на най-престижните ВУЗ=ове в света

776 635 лв. е стойността на проект, който в рамките на 24 месеца ще даде възможност за развитието на дистанционното обучение като дългосрочна практика в Бургас. Той се реализира от универисет "Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас.

600 учащи се в момента ще могат да преминат през отделните модули по проекта, а част от тях и през цели курсове, чрез дистанционна форма на обучението.

Това е само една от възможностите за образование, но според заместник-ректора доц.Магдалена  Миткова, и тя няма да измести изцяло обучунието в университета и контакта на преподавателите със студентите,  но пък ще бъде една нова възможност за различни групи да използват съвременните методи, както и опита на най-добрите университети в света.

45 преподаватели и трима администратори ще бъдат обучени по проекта за това как да ползват електронната платформа. Други 15 преподаватели пък ще трябва сами да създдадат мултимедийни и електронни материали, по които студентите ще се обучават. На всички тях ще бъдат предосатвени и лицензи.

До момента по проекта е съсъздаден екип по ръководство и управление на проекта, правила за работа по проекти и развитие на форми за дистанционното обучение с  правила и план за вътрешен мониторинг.

Предстои обучението на учителите през настоящата 2013 – 2014 година, а 600-те ученици да преминат по една или друга форма през него. Целта е след края на проекта да може да се акредитира дистанционната програма, от която ще могат да се възползват и хора със специални потребности. Част от проекта предвижда и разработване на софтуерни програми.

"Ще има създадено хранилище за информация, в него може да влизат и резултатите от научно изследователската работа.  Ще бъде създаден център за видеоелектронна връзка", обясни още доц. Миткова.