Пролет в косите 2013 (СНИМКИ)

Животът

04-04-2013, 13:10

Снимка:

интернет

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Какво е модерно? От къси и леко пънк подстрижки до обемни и неподредени букли и къдрици. Защо не и ОМБРЕ стил?

С появата на първите пролетни цветя и разпукването на дръвчетата получаваме естествен тласък и ние да се събудим от дългия зимен сън. Първите промени са във външния ни вид. А защо да не започнем от прическата?

На първо място след студената зима косата има нужда от освежаване. Освен задължителното подстригване на крайчетата е хубаво да се направят хидратиращи терапии за подсилване на структурата и засилване на блясъка.

Една от тенденциите за пролетта тази година е леко завръщане към стила на 60-те и 80-те години. От гладките и обли форми на прическите тип "боб" до прилежни кокове за визия тип 60-те. Препратките към 80-те варират от къси и леко пънк подстрижки до обемни и неподредени букли и къдрици.

Пролетта е сезонът на дамите. За празничните дни жените предпочитат прическите тип “кок”. Добре е да знаем, че най-актуалните в момента са: коковете с авангардни форми и разфризирани краища и формованите кокове с подплънки.

Официалните прически са наистина красиви. Те обаче не са трайни. Издържливостта им е едва няколко дни. Затова в делничните дни жените се разкрасяват с ежедневни прически, които не изискват особена поддръжка. Една от най-популярните официални прически е тип “букли”. Понятието е твърде общо, тъй като всяка жена би могла да постигне ефекта на буклите по множество различни методи – ролки, преса, маша, четка и сешоар. Най-предпочитани в момента са буклите с ретро преса. Плюсовете на този вид прическа са, че при тях всяка жена избира дали да си направи букли на спусната, вдигната или частично вдигната коса.

Плитките пък са хит сред младите дами. Оказва се, че една коса може да се сплете по множество удивителни начини и да придаде уникален вид на лицето. Най-предпочитани сред плитките са: тип диадема, френски водопад и рибена кост.

Жените с чупливи или къдрави коси пък могат да се чувстват изключително щастливи с услугата трайно изправяне. Хубавото при него е, че не уврежда косъма (както се случва при ежедневното използване на пресите за коса), а трайността му е от 4 до 6 месеца.

Цвят

Скандинавските красавици отново излизат на мода. Платинено русото е актуалният цвят за ретро образите от 50-те и 60-те години. Все пак се съобразете с цвета на кожата, очите и веждите – дали наистина ще ви отива? Цветовете през този сезон се запазват топли и слънчеви при русите коси, с лек меден отенък и акценти в люляково и розово. При тъмните коси се появяват акценти в тъмни пастелни цветове, които да подчертават обема и формата. За една кестенява коса подходящите акценти биха били виолетово – винени и тъмни цикламени кичури.

В момента най-масовият стил в косите е боядисването тип "омбре". Само преди една година дамите, избрали този стил, бяха коментирани като неподдържани, защото са оставили корените да израснат.

Много популярни са и кичурите. Те са подходящи за хора на всякъква възраст и с различни вкусове. Кичури могат да се правят на всякакъв тип коса – дълга или къса, естествена или боядисана. Те могат да бъдат различни цветове или различни нюанси. Огромният им плюс е, че придават изключително свеж вид на всяка една дама.

Ето и други предложения за прически за сезона:

Гъст бретон

Бретон, който плътно закрива челото и стига до средата на веждите. Ако формата на лицето ви е подходяща, тичайте при вашия фризьор за смяна на прическата. От вас зависи какъв стил искате да постигнете – хипи или кукленски-наивен.

Диагонален път

Все повече като визия се налага диагоналният път. Подходящ е за всякаква дължина на косата, независимо дали е наляво или надясно. Много добре се съчетава с ретро прически.

Прически с гел

„Мокрите“ прически се завръщат! Може да изберете зализани фризури или букли с гел – зависи по какъв повод си оформяте косата. Подходящи за това са правите и чупливи коси.

Каре

През последните няколко години се наложи тенденцията на средните към къси коси. Всъщност за пролетта на 2013 година най-актуална ще бъде подстрижката тип “каре”. Дължината е до брадичката, с гъст бретон или без. Другата популярна дължина е едва допирайки раменете.

Дълга грива

Модерни са и много дългите коси като на русалки или древногръцки богини. Така че ако имате дълга, хубава, здрава коса, не я скъсявайте! Много звезди и модели с гордост носят косите си, дълги до гърдите. Единственото, което може да направите е да ги подстрижете на етажи и да ги подсилите с подходящи маски. Не прекалявайте с филирането, защото тази пролет е модерен обемът в косите.

А мъжете?

Сега е време да обърнем малко внимание и на пролетните тенденции в прическите на силния пол. При мъжете изборът на прическа не е толкова разнообразен. През пролетните месеци те най-често си правят много къси подстрижки с оформена периферна част (с машинка) и по-дълга теменна част (с ножица), позволяваща оформяне с вакса за получаване на по-авангарден вид. Косите, които са на нива от двете страни и с по-голяма дължина в горната част на главата, могат да бъдат стилирани с връхче, с усукване или приглаждане назад с гел. Много привлекателни са и буйните къдрици, умело придържани във формата на строга прическа. Тези прически изразяват радостта от живота, както показаха моделите на Джон Варвато, които носеха много спортни, разрошени стилове с дълги бретони.