Нови клетки за проблемни мечки

Животът

04-04-2013, 13:53

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

105 мецани преброи РИОСВ около Смолян

С две нови клетки за проблемни мечки и джип "Форд рейнджър" се сдоби екоинспекцията в Смолян. Новите придобивки са по европроект за устойчиво управление на мечките и намаляване на щетите от тях в региона. За дейности ще бъдат използвани общо 1 866 462 лв. От РИОСВ ще използват новите клетки за транспортиране и слагане на джипиес нашийници на мечките, вместо стъпкови капани. С оборудването ще работи спешна група от четирима души. Те ще имат специално облекло и ще се съобразяват с всички евроизисквания за опазване на защитения вид и намаляването на щетите от него, каза ръководителят на проекта Екатерина Гаджева.

Ще бъдат осигурени още 150 електропастира и 500 спрея, които ще се раздават безплатно на населението. Ще бъдат взети и 30 овчарски кучета, които ще се предоставят на овчарите безвъзмездно. Ще се правят и горскоплодни насаждения и дивечови ниви като естествена хранителна база, която да отдалечи мечките от населените места.

Броя на мечките в региона е 105, сочат данните на РИОСВ. Цифрата е от мониторинг на база ДНК анализ. Тя е далеч по-малка от тази от таксацията на горските, която показва 237 мечки за миналата година в региона, пише smolyanpress.net.