Експерти: Духне ли вятър, язовирите преливат

Животът

04-04-2013, 17:25

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Няма как да бъдат източени всички съоръжения, опасно е за селищата край Марица

Осем от десетте големи язовира на четирите големи каскади са пред преливане, а резервът в язовирите е между 1 и 5 см до преливане. Като духне вятър, и язовирите преливат. Това заяви инж. Митьо Христозов, директор на Централното диспечерско управление на ЕСО, на заседание на браншови съвет в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма по отношение на проблемите в сферата на въгледобива.

Христозов подчерта обаче, че няма как да бъдат източени всички язовири, тъй като това може да е опасност за най-близките населени места по поречието на река Марица.

Ограничения има и при всички ВЕИ-та, като тяхната мощност е намалена с 40 на сто, отбеляза Христозов. По думите му шестте най-критични язовири са в каскадите "Доспат Въча" и "Доспат", където водата работи на около 750 мегавата. Според Христозов - язовирите "Батак" и "Белмекен" все още не са опасни, но през следващите две - три седмици има опасност да се напълнят.

Потреблението в страната продължава да пада и това представлява опасност за системата, предупреди Христозов. От вчера ЕСО е свел до минимум мощностите на ТЕЦ-те и ВЕЦ-те, посочи още той.

40 на сто от мощностите на АЕЦ "Козлодуй" също са разтоварени, като ще има още намаление. На режима 1300 мегавата атомната централа ще работи до 22 април, когато пети реактор ще бъде в ремонт до края на май, обясни експертът.

Ограничения има и при всички ВЕИ-та, като тяхната мощност е намалена с 40 на сто, отбеляза Христозов, предава Радио Пловдив.