22 столични ченгета уволнени за рушвети

Крими

05-04-2013, 07:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Най-много престъпления стават на територията на Шесто РПУ, а най-малко – в Осмо

22 ченгета са били уволнени за корупция от столичната полиция през 2012 година, съобщи директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов.

„Цифрата е устойчива и е приблизително колкото бяха уволнените и през 2011 г., което показва нашата неотстъпчивост в борбата с корупцията”, подчерта той.

Повечето от престъпилите границата полицаи са работили с граждани. Въпреки съмненията, че част от служителите от Охранителна полиция правят отцепка и дори ескорт на крадците на коли не е имало сигнали срещу ченгета, заиграващи се с автоджамбазите, твърди Йорданов.

От всички 23 719 регистрирани престъпления в София 59,9% са били домовите кражби.

Една от мерките за справяне с този вид престъпност е командироването на служители към определени районни управления.

„Проблем обаче остава липсата на достатъчно полицаи, които да покриват големите квартали, като „Люлин” например. За София недокомплектът е около 700-800 служители. Сега текат конкурси за назначаване на нови кадри, но процедурата е тромава. Други са на обучителен курс сега и са стажанти. Но не можем да назначим хора на всички свободни места, защото няма достатъчно възможности да им се плащат заплати”, посочиха от столичната полиция.

Комисар Йорданов каза още, че на територията на всяко районно има определен тип престъпност – ако в жилищните квартали са характерни повече домовите кражби, то в централната част сигналите са за джебчийски, но и при тях се отчита спад.

През изминалата година районното с най-много регистрирани престъпления е било Шесто РПУ, които обаче покрива много голям периметър, включително и баровските квартали, привличащи като магнит крадците.

Най-страхливи са бандитите, които вилнеят на територията на Осмо районно, което е и отличник с най-малко престъпления. Дали обаче кримиконтингентът от кв. „Дружба” не действа по другите райони на София, или просто територията на Осмо районно не е достатъчно апетитна за бандитите, остава загадка.