Трябват комбинати, не само домати

Мисия Пловдив

05-04-2013, 07:19

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Какво ще правим с чушките, доматите и месото, ако не осигурим преработка у нас? - коментар на евродепутата Ивайло Калфин

България трябва да се стреми да стимулира и с европейски средства не само производителите, а и тези, които биха създали преработвателни фабрики, каза евродепутатът и основен докладчик по следващия многогодишен бюджет Ивайло Калфин пред Plovdivutre.bg. Той коментира определянето на националните ни приоритети относно многогодишния бюджет на ЕС за 2014-2020 г.

Държавата ни трябва да си направи сметка за какво иска европейските средства. Лесно е да се каже: „Залагам на животновъдството и зеленчукопроизводството“. Какво от това, ако не си наясно какво ще правиш с месото и как то се вписва в цялата верига – от фуражите до преработката на животинските продукти, продължи Калфин. Той коментира думите на бившия земеделски министърът Мирослав Найденов, който в Пловдив каза, че той би заложил на двата отрасъла – животновъдство и зеленчукопроизводство.

„Няма смисъл да правим индустриално зеленчукопроизводство, ако липсва преработвателна промишленост. Какво ще правим с чушките и доматите?“, попита евродепутатът. Той припомни, че преди години продукцията е отивала в консервните фабрики или за износ. Но сега преработвателните компании са част от фалиралите фирми у нас. „Именно на тях трябва да се помогне – на хората, които имат идея, могат да го направят, но им трябва помощ и подкрепа в производството. Така се създава цяла верига“, апелира политикът.

По думите му няма значение каква ще е преработката – дали ще правят от зърното олио или ще превръщат месото в консерви. „Иначе няма никакъв смисъл да развиваш производство особено ако става въпрос за пресни продукти, които да изнасяш и да зависиш от всички непостоянни фактори на международния пазар“, обоснова се той.

Според Калфин един от големите проблеми на българското земеделие е, че ние не създаваме добавена стойност. „Произвеждаме и изнасяме зърно – това е суровина. Това нито създава работни места, нито  национален доход“, коментира евродепутатът.