Облъчени с радиация съдят държавата за 2 милиона лева

Животът

05-04-2013, 07:44

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Петима души във фирма в Стамболийски бяха изложени на мощно гама-лъчение през лятото на 2011 г.

Около 40 жители на Стамболийски завеждат дело срещу Агенцията по ядрено регулиране и Националния център по радиобиология и радиационна защита заради инцидента, при който във фирма в града бяха облъчени пет човека.

Искът им е за 2 милиона лева и е внесен в Административния съд в Пловдив по Закона за отговорност на държавата, пише „Монитор”.

Сред включилите се в колективния иск са предимно живеещи край фирмата в Стамболийски, в чийто склад преди 2 години стана авария с мощно гама-лъчение, при която има пострадали работници. Те се опасяват, че вследствие на изтеклата през 2011 г. радиация може да имат проблеми със здравето и децата им да пострадат от мутации.

На 14 юни 2011 г. във фирма в Стамболийски бяха облъчени петима души, които бяха изложени за около пет минути на мощна радиация. Тогава Агенцията за ядрено регулиране назначи комисия да разследва инцидента. Първоначално на медиите бе съобщено, че пострадалите са четирима, но дни по-късно от ВМА-София, където бяха закарани първо пострадалите, уточниха, че облъчените са петима. Инцидентът е станал при презареждане на уредба с радиоактивни източници – кобалт-60. Поради грешка на персонала било извадено вече заредено с радиация устройство вместо празното. Докато разберат гафа си, хората били изложени към 5 минути на радиация. Тогава РЗИ-Пловдив наложи 5000 лева глоба на фирмата, в чийто склад е станал инцидентът. Санитарните власти през 2011 г. бяха категорични, че опасност за населението на Стамболийски няма. Месец по-късно най-сериозно облъчените заминаха на лечение във Франция.