Заканите за самозапалване са друг вид лудост, но не и болест

Животът

05-04-2013, 10:57

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Д-р Сайян: Хората с психични проблеми извършват този акт в самота или с наказателна цел

Тези случаи, които са тиражирани през последния месец, свързани със суицидни прояви и към тях е насочено общественото внимание, по психологични причини най-вероятно се дължат на криза на личността, смята един от най-добрите и известни в областта на психиатрията специалисти д-р Лорис Сайян.

 "В тези случаи обикновено нещо от живота на човека не е така, както трябва да бъде, може да е самота, раздяла, тежки финансови условия, разочарование, но обикновено такъв тип криза не завършва по правило със самоубийствено действие. Друга причина е самотата. Има пряка корелация между убийства извършени в празнични дни и самота, там процента е най-висок. В случаи на разтърсваща криза, с която личността не може да се справи се налага спешна професионална намеса, но ако несе окаже такава, то може да се стигне до самоубийствен изход", обяснява още специалистът.  

Според него при еднотипността на тези действия, най-вероятно има елемент на подражание, тоест кризата на личността е налице, в същото време обаче вместо да се търсят други типове на самоубийствено действие, се повтаря това, което напоследък е популярно. 

По-различно става положението обаче, когато човек вземе решение за извършване на подобен акт публично.  В този акт има елемент на демонстративност, показност, желание да накажем другите за несправедливо ощетяване. Заканите за самозапалване обаче, в които има известна мода, д-р Сайян определя като

грубо манипулативно поведение на маргинали, които искат да постигнат някаква цел.

"Беше споменато за случай с жена, която заплашвала да извърши подобен акт, чрез самозапалване. В Бургас също имаше такъв случай. Така определени хора се възползват от изостреното внимание върху дадена болна тема за да се постигнат различни цели", допълва водещият експерт. Според него вълната на самоубийтвени актове, както и тази на закани за извършването им е към своя край. 

"Ситуацията в момента е излязла от контрол, но вече започна да се канализира. Това е като един голям пожар, който вече е загасен, но някъде са останали ендемични огнища, които ту се потулват, ту отново лумват", твърди психиатърът.