Природозащитници искат спешна паспортизация на пясъчните дюни

Туризъм

05-04-2013, 11:53

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тотална забрана на строителството върху дюни

Като мерки за защита на дюните експертите посочиха, освен задължителното присъствие на информационни табели, така също поставянето на скари, по които туристите да минават и специални ограждения

Дюните по Южното Черноморие се унищожават заради прекомерна гъстота на плажуващите, нерегулирания достъп до тях на туристи, АТВ-та и автомобили, алармират природозащитници. В част от дюнните местообитания липсват указателни табели или са премахнати. Пясъчните дюни драстично са влошили своето състояние, което обаче трудно може да се контролира заради липсата на картотекиране и паспортизация в концесионните договори.

Това са само част от констатациите от провелия се в Царево специализиран семинар, свързан с опазването на дюните. Той се провежда в рамките на международния проект Be Natur на ДПП „Странджа”, свързан с  по-добро управление и прилагане на мерките за защита в зоните от мрежата Натура 2000.

Най-тежко е състоянието на дюните на плажовете Бутамята  и Липите в Синеморец, както и тези по Косата на устието на р.Велека. Част от тях са разрушени от строителна техника и  автомобили, забелязва се дори, че някои дюни са смeнили естествената си растителност и са обрасли с папрат и чуждоземни инвазивни видове Това автоматично се  отразява както на тяхната устойчивост като пиродни феномени, но така и  на животинския свят, който ги обитава, посочват експертите.

Като мерки за защита на дюните експертите посочиха, освен задължителното присъствие на информационни табели, така също поставянето на скари, по които туристите да минават и специални ограждения.  Бе изтъкната необходимостта от прецизиране на натоварването спрямо поемния капацитет на дюнните комплекси и способността им за самовъзстановяване.

Коментиран беше и скандала „Дюнигейт” и останалите без отговор въпроси- кой, как и защо дюните се оказаха  земеделски земи,  на които се строи.

Проблем се оказва и липсата на специализирана охрана на дюните, които не спадат към горския фонд и служителите на горите нямат задължение да ги охраняват, както и РИОСВ, които наблюдават само резерватите. Затова се обсъди и възможността сигналите за увреждане на  дюни, подавани на тел. 112, да бъдат препращани и към органите на полицията, които има права да установят самоличността на нарушителите и да бъдат свидетели при издаването на актове.

На срещата стана ясно, че информационната  кампания за Натура 2000  е недостатъчна, защото голяма част от гражданите не знаят какви ограничения поставя еко мрежата и какви субсидии могат да бъдат ползвани за възстановяване и поддържане на местообитанията.

За да се спре унищожаването на дюните и защитените местности е нужно по-скоро да бъде приета Обща устройствена схема на Черноморското крайбрежие, Плана за управление на Парк Странджа и ОУП на общините по морето. Така ще се регулира строителството в защитените местности и реализацията на инфраструктурни проекти.

 „Парк Странджа ще проведе още две такива срещи. Едната ще бъде в гр. Малко Търново и е свързана с опазването на белите щъркели, а втората в гр.Ахтопол  - за състоянието на речните течения и вътрешни водоеми, с индикаторен вид за водните костенурки. Обмисляме преди сезона да се проведат няколко експертни срещи със заинтересованите териториални администрации, свързани с опазването на дюните”, коментира  инж. Иван Камбуров – ръководител на проект  BE NATUR.

На семинара в Царево присъстваха експерти от Община Царево, представители на НПО, експерти от РИОСВ Бургас и туроператорска фирма за разходки с лодки по река Велека.