Черна гора избира президент в неделя

Отчаяни от кризата, но решени да влязат в ЕС, черногорци ще изберат своя лидер между сегашния президент и дипломат

Черногорците ще гласуват в неделя за президент, като досегашният държавен глава Филип Вуянович ще се бори за трети мандат.

Една негова победа ще циментира оставането на управляващото коалиционно правителство в изпитващата икономически трудности балканска страна, която се надява да се присъедини към ЕС.

Вуянович е от Демократическата партия на социалистите. Той е близък съюзник на премиера Мило Джуканович, който два пъти вече е бил президент на бившата югославска република.

Вуянович обещава да превърне Черна гора в "демократична и развита държава, чиито граждани живеят по-добре; добър съсед и надежден партньор в региона и една държава, която ще се интегрира в ЕС и НАТО".

Опонентът му - бившия външен министър Миодраг Лекич се е фокусирал върху борбата с организираната престъпност и корупцията. Това са най-големите препятствия по пътя на Черна гора за членство в ЕС.

Изборите в неделя ще се проведат на фона на тежката икономическа ситуация в страната. Черногорците обаче са наясно, че техните лидери са отговорни за проблемите в страната, заяви политическият анализатор Дубравка Уляревич от местния Център за гражданско обучение.

Според нея поведението на хората може да бъде оприличено на "колективен Стокхолмски синдром".

"Те са като пленници, които харесват своите похитители", добавя тя.

Изборите за президент, който има предимно церемониални функции, ще са вторите, откакто Черна гора обяви своята независимост от Сърбия през 2006 г.