Психолог: Срамът унищожава българина

Мисия Пловдив

05-04-2013, 18:07

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Дошло ви е до гуша - правят безплатни психологични косултации от 10 до 12 април в Пловдив

Безизходица, безпаричие, отчаяние...българинът е притиснат до стената от нищетата. Уж работи, получава пенсия, а животът му става все по-труден. Вкопчен в проблемите, не вижда светлината. Така може да опишем психичното състояние на нацията и няма да сме далеч от истината. Мнението на психиатрите и психолозите в Пловдив не е по-различно.

Но нещата не са чак толкова зле, щом на някого в нашия град му пука. Специалистите от Комплекса за социални услуги "Св. Георги" започват кампания за безплатна психологическа помощ от следващата сряда до петък от 13 до 17, 30 часа (10, 11, 12 април). Всички, които са затрупани от лични проблеми и искат споделят с психолог могат да се обадят предварително на тел. 032/62-20-01 и 0887878908. Комплексът се намира на бул. „Цариградско шосе“ 102. На вратата ме посреща млада, усмихната и хубава жена – Росица Георгиева. Оказва се, че тя една от психоложките, които ще консултират безплатно.

„Нарушено е психическото състояние на нацията. Всеки човек има нужда от психолог – дори и аз и вие“, твърди Росица.

За срещата със специалистите нямате нужда от никакъв документ и няма значение дали сте здравно осигурени или не. Ще ви посрещнат топло и ще получите разбиране и морална подкрепа. Ще ви изслушат. До момента никой не се е осмелил сам да поиска помощ. „Масово негодуваме, трупаме в себе си години наред и един ден всичко избухва“, констатира психоложката. По думите й дълго време не си обръщаме внимание, докато един ден състояните е толкова напреднало, че вече само психиатър може да ни помогне. „Всеки втори или крещи по улицата или си говори сам“, казва консултантът.

Проблемът на българина е срамът. Срам от проблемите, от социалния статус, от работата, която се налага да захванем, срам да не разберат другите за борбите ни“, обобщава специалистът. Трябва да спрем да се срамуваме да поискаме помощ, апелира тя.

Ако за някаква дреболия започнат да ви крещят, не отвръщайте, остъпвайте. Отдалечете се от обекта. Най-дребният повод може така да разгневи психично нестабилен човек, че да има фатални последствия“, съветва психологът.

По думите на Росица крачката от автоагресия към агресия е малка. „Има разлика обаче между работата на психиатрите и работата на психолозите. Все още в обществото се казва: „Да не съм луд да ходя на психолог“.

Всъщност психологът няма нищо общо с психичните разтройства и диагнози, които са предмет на психиатрите. Клиентите на психолозите са без диагноза, но са изпаднали в дупка в живота или депресия. Те са преживели стресови ситуации, безпаричие, еднообразие, загуба.

Възползвайте се от инициативата, защото посещенията при психолог у нас са луск. Малцина могат да си го позволят. Таксите им за сеанс обикновено са 20 – 25 лева. Здравната каса не ги поема, защото състоянията не са здравни проблеми или болест. „За да се преодолее начална депресия са необходими поне 5-6 сеанса, което прави една пенсия“, пресмята Росица.

По думите й масово пловдивчани не са наясно, че Комплексът предлага алтернативно форми за справяне с проблемите. В града има благотворителни иницативи, кризисни центрове и такива за настаняване от семеен тип. За притиснатите от банковите институции Комплексът предлага безплатни консултации с юрист, а за гладните социален патронаж. Ако поискате храната може да ви бъде доставена до дома. От БЧК също дават елементарните хранителни продукти – брашно, олио, ориз и др.

Най-тежкият случай на Росица е жена, която внезапно губи двете си деца при инцидент. Изпада в много тежко състояние и започва да провежда срещи с психолога, за да може да продължи.

Болшинството консултанти у нас в държавни институции са ниско платени. Питам Росица какво я мотивира да остане в Центъра. „Когато помогнеш на някого и видиш, че е преосмислил живота си, преоценил е всичко и вече има надежда и цели, изпитваш вътрешно удовлетворение. Успял си. Чувстваш се добре и полезен на обществото“, отговаря тя.