Седмокласници ще се борят за местата в гимназиите

Мисия София

06-04-2013, 10:04

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Изпитите за гимназия ще се проведат на 21 и 23 май.

За тазгодишните седмокласници се заформя тежка битка за място в елитните гимназии.

Очаква се балът да се покачи и само отличниците да имат сигурно място в престижните езикови паралелки.

Причина за оспорваната битка е намаленият брой профилирани езикови паралелки за сметка на професионалните. Осен това тазгодишният випуск седмокласници в столицата е по-голям от миналогодишния, което допълнително увеличава конкуренцията между кандидат-гимназистите.

9787 деца ще завършат седми клас в столицата тази година, спрямо 9078 за миналата. Местата в гимназиите и бившите техникуми пък са 7660. Така на практика над 2000 седмокласници няма да намерят място в столичните гимназии и средни училища.

Откриват се нови специалности, които да отговарят на потребностите на развиващия се свят, като  дисциплините "Защита на информацията" в 128-о СОУ и "Информационна сигурност" в 137-о СОУ. Въвежда се и новата професия технология на хомеопатичните и фитопродукти.

Друга новост тази година е, че някои столични топучилища ще намалят и броя на децата си в класовете - от 29 на 26. Идеята е да има по-равномерно разпределение на децата в школата. Така например ако 10 паралелки в някои топучилища приемат с по 3-ма ученици по-малко, ще се напълни един клас в не толкова привлекателни училища.

Както и миналата година, кандидат-гимназистите ще държат съдбовните си изпити в един ден с абитуриентите. На 21 май ще е препитването по български език, а на 23 май - по математика. Седмокласниците ще научат резултатите от тестовете си на 4 юни, а първото класиране ще стане ясно на 26 юни.