Златитрап въстава срещу стиропорните боклуци

Животът

06-04-2013, 13:59

Снимка:

БНР, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Институциите безсилни да издирят собственика на фирмата, замърсила селото

Около стотина души от Златитрап излязоха днес на протест срещу замърсяването на селото със стиропорни отпадъци от местен цех. С плакати: “Протест, докога ще търпим стиропорните боклуци” хората от селото се обявиха срещу бездействието на институциите, пише в. „Марица“. Те не могат да накарат собственика на “Вики Комерс” ЕООД , Георги Цветански да рекултивира и почисти бившия стопански двор, в който са халетата му за производство и складиране на строителна изолация. Фирмата отдавна е приключила дейността с производството. Халетата и съоръженията са в порутено състояние, на места липсва ограда.

Вече 15 години от открития частен склад в ценътра на селото всеки вятър разнася по улиците и дворовете ни стиропорни плоскости с различни размери и форми. Малки парчета от тях влизат през отворените прозорци в къщите ни, чиниите ни, обясни Атанас Блездров от селото.

Не издържам повече, ще се самозапаля! Всеки ден изнасям по 10 чувала с отпадъци от двора ми, обяснява Росица Радкова. Нейната къща е точно срещу частния цех и при всеки полъх боклуците влизат в подредения й и китен двор. Те се носят на стотици метри,  затлачват и местния канал.

Преди три дни го почистихме, сега пак ще трябва да обувам ботушите и да влизам в тинята да събирам стиропор, обяснява Балездров. Ако не бъде почистен каналът, има опасност да прелее, когато пуснат водата, обясняват местните.

Пенка Колева допълни, че преди време жителите на селото предложили на кмета да влязат в цеха и сами да го почистят, но той не позволил, тъй като бил частна собственост.  

Ако до 20 април институциите не се задействат и проблемът не се реши, ние ще бъдем пак тук, но този път ще съберем и запалим стиропорните отпадъци, с ясното съзнание, че можем да предизвикаме екологична катастрофа, закани се Балездров.

Проверки и резултати

След подаден сигнал от жители на Златитрап до Министерство на околната среда и водите, от РИОСВ-Пловдив са извършили проверка на място. Екоинспекторите установили, че в момента дружеството не извършва производствена и складова дейност на строителна изолация. След прекратяване на дейността си обаче то не е спазило проекта за рекултивация и не е предприело мерки за почистване остатъчните материали от производството на строителна изолация. В резултат на метеорологичните условия стиропорът се разпилява на целия терен, дори и извън границите на имота. Също така на собственика на дружеството е съставен акт през 2012 г. за неизпълнени предписания за почистване на района.

Комисия от Община Родопи също е извършила инспекция на място и дала предписания за почистване. Протоколът обаче е бил върнат, тъй като собственикът на фирмата не е бил открит на адреса. Преди дни кметът на Община Родопи Пламен Спасов заяви, че ще се обърнат за съдействие към полицията, за да бъде открит бизнесменът и накаран да почисти.