Защо се контим за мъжете със стабилна работа?

Пловдив Лайф

06-04-2013, 17:12

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

„Ефектът на червилото“ е подсъзнателен, но действа

Дължината на полите и блясъкът често се посочват като индикатори за икономическия просперитет. Но съвременните жени пренаписват тенденциите в гардероба, пише kifla.bg.

Днес, изправени отново пред трудни времена за икономиката, жените се обличат, за да впечатляват, тъй като се борят за вниманието на най-желаните мъже. Ново изследване показва, че съзнателно или не дамите се стремят да са по-привлекателни за мъжете с добра работа, поради което харчат ограничените си доходи за тесни дънки, ярко червило и къси черни рокли, подчертаващи извивките им.

Учени от Крисчън Юнивърсити в Тексас наричат тенденцията “ефектът на червилото”. “Ние може да не съзнаваме, че купуваме дадени дрехи, за да сме по-привлекателни за мъжете. Но си мислим за тези неща, дори когато смятаме, че сме достатъчно умни, за да не се подвеждаме по манипулативни реклами от рода на: “тези дънки ще ви помогнат да си намерите мъж”, казва Сара Хил, съавтор на изследването.

Хил и екипът й анализирали данни от последните 20 години, за да установят връзка между процента на заетост и продуктите за разкрасяване, включително козметика, парфюми и дизайнерски дрехи, предаде БГНЕС. “Очаквах, че продажбите на тези продукти в най-добрия случай ще са на същото равнище, когато безработицата е висока. Това щеше да е достатъчно интересно. Но, когато установихме, че хората всъщност харчат повече във времена на висока безработица, си помислих, че това е удивително”, казва Хил.

За съжаление, ефектът на червилото не се предава на мъжете, защото съзнателно или не те обикновено не се интересуват от това дали партньорката им печели много пари.

“Мъжете не чувстват импулс да засилват физическата си привлекателност за потенциални партньорки. Но може би, ако имат добра работа в условията на рецесия, може да правят неща, за да се хвалят с това, като например да носят бляскави часовници или да купуват лъскави коли”, допълва изследователката.