Изкуството ебру помага на дом за деца със специални потребности

Бургас Лайф

06-04-2013, 19:01

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Турското консулство в Бургас показа вековни арт традиции в благотворителна кауза

Изкуството ебру и декорацията на известните в цял свят със своите лалета каремични чинии от 15 век бяха представени днес в сградата на генералното консулство на Република Турция у нас, в Бургас.

Историята на този древен арт и реалното изработване на картини с трудната и изкусна техника, разговорно казано "рисуване във вода" бяха показани, чрез уменията на скулптура Бехчет Данадж, който е турски произход, но живее в Булгария.

Инициативата е на съпругата на генералния консул Бюшра Улусой, а целта е представянето на  изкуството, което се е разгърнало най-силно в зората на османската империя да бъде съчетано с благотворителна разпродажба в полза на деца с физически затрунения.

Художникът направи интересна демонстрация, свързана с изработването на картина, посредством сложна техника със сгъстена вода, природни бои, които се втриват в кубчета мрамор за да станат тежки, а после се нанасят в пролъжнение на часове, тъй като за всеки един от цветовете в картината се изчаква около 30 минути да изсъхне, преди да бъде нанесен следващия. След нея всеки един от гостите на събитието можеше лично да изпита изживяването да рисува върху фината материя.

Малко по-късно по време на търга с картини ебру и керамични съдове бяха събрани средствата, които предстои да бъдат обявени в средата на следващата седмица, а по-късно и предадени на един от социалните домове в Бургаска област.

"От две години живея в Бургас и всеки път щом се прибера в Турция споделям с моите приятели колко прекрасна страна е България. Всеки един от тях, който вече я е посетил споделя моето мнение, затова за мен е чест, ако с тези инициативи да допринесем с нещо за по-добър живот на децата в неравностойно положение", обясни г-жа Улусой в началото на арт срещата. В нея взеха участие нежните представителки на бизнеса в Бургас, близки на семейството на генералния консул Джем Улусой, както и представителки на местната власт в лицето на зам.кметът по образование в община Бургас Йорданка Ананиева, зам.-областната управителка Севдалина Турманова, управителката на регионалния исторически музей в града Цоня Дражева.