Национален молебен за закрила на българския народ

Животът

07-04-2013, 09:35

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Инициативата е на президента Росен Плевнелиев

Светият синод на БПЦ-Българска патриаршия реши на църковния празник Неделя Кръстопоклонна, във всички храмове на БПЦ след Светата литургия да бъдат отслужени молебени за благодатната закрила на Пресвета Троица над българския народ. Нека съборно се обединим в гореща молитва към Бога - за негова прослава и за утеха, и спасение на скъпия ни народ, призовават духовниците. Инициативата за отслужването на молебени от всички религиозни изповедания в страната е на президента Росен Плевнелиев.

Пловдивският митрополит Николай ще отправи молебен за спасението на българския народ след неделната Света литургия в църквата „Света Марина”. След литургията митрополит Николай ще раздаде кръстчета от маслиново дърво, осветени на Божи гроб, предава БНР.

Във Варна ще се организира литийно шествие. То ще тръгне едновременно от катедралния храм "Св. Успение на Пресвета Богородица" и от църквата "Св. цар Борис" като двата лъча ще се срещнат в средата на Аспаруховия мост.

Ще бъде отслужен и молебен за мир, здраве и благополучие на българския народ. Ще се извърши и освещаване на моста във Варна, където немалко българи са сложили край на живота си, посочват от Светия синод.