До 12 април решават кой строи "Герена", копаят основите

Спорт

07-04-2013, 10:33

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Две фирми кандидатстват за градежа на новия сектор "А"

Два месеца след взривява­нето на сектор „А" на „Герена" разрушителната фаза и разчистването приключи­ха. И започва градивната част. През идната седмица или иначе казано - най-къс­но до 12 април, Левски ще реши кой ще строи новия стадион, започвайки от цен­тралната трибуна, която трябва да е готова за 100-годишния юбилей през май 2014-а.

Две фирми са кандидатствали за строителство­то на „Георги Аспарухов". В следва­щите дни „синьото" ръко­водство ще обяви и своя из­бор. По неофициална ин­формация единият кандидат е 'Главболгарстрой".

През идващата седмица ще започне да се копае и за основите на бъдещия гра­деж. Към момента Лев­ски има разрешение за разчистване на отпадъци и ко­паене. Тоест разкопните дейности са единствените разрешени, които са на дне­вен ред. Но още в началото на май - три месеца след взрива, ще може да се пре­мине и към същинската фа­за. Защото още утре в Столична община ще бъдат от­ворени документите на Левски за строежа на но­вия стадион. Те са щателно изпипани и не се очаква ни­каква пречка за одобрява­нето им. След това идва изборът на фирмата изпълни­тел. И после строежът за­почва.

„Всичко по разчистване­то отдавна приключи", зая­ви Евгени Кераджийски, чиято фирма „Хидрекс" бе наета за пробивно-взривните дейности и изриването на сектор „А". „Бяха извозени 12 000 тона отпадъци от сто­манобетона", уточни той. Отделно са и тоновете пръст, които бяха под бив­шата централна трибуна.

Тоест от взрива на 3 фе­вруари досега има поредица от видими резултати. Само месец след събарянето Левски изгради нов вход за гостуващата агитка, въз­станови видеонаблюдението, което бе нарушено при събарянето на централната трибуна, справи се с още ня­колко дребни препоръки и получи разрешение от об­щинската комисия до дома­кинства на „Герена", докато текат разрушителните и строителните дейности. Бяха монтирани и високи 8-метрови пилони, на кои­то се опъва 150 метра синя мрежа като заграждение по време на мачовете. Бу­реносен вятър събори това нововъведение, но то бе възстановено, а отпреди дни зад мрежата вече са поставени и огромни пана с логата на двата основни спонсора на Левски.

То­ва обаче са дреболии на фо­на на истинската пълна промяна, която стартира с утрешното одобрение на строителните книжа и по­следващия избор на фир­мата изпълнител. По предварителни прогнози изграждането на но­вия сектор „А" до 24 май догодина трябва да глътне около 20 милиона лева.