Морска гара върви по план, през октомври посреща 6 луксозни лайнера

Мисия Бургас

07-04-2013, 11:26

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Според предварителните срокове се очаква терминалът да бъде завършен до края на лятото

Строителството на Морската гара на пристанището върви според предварително заложените срокове в проекта.

Новият пътнически терминал се изгражда до старата кейова стена според предварителните разчети за време, установиха кметът Димитър Николов, бившият председател на Комисията по транспорт и съобщения Иван Вълков и изп. директор на Пристанището Диян Димов, които направиха оглед на терена.

До края на лятото гарата ще бъде завършена и през октомври ще посрещне 6 луксозни  лайнера. Те са на 3 от най- известните круизни компании Royal Caribian, Princess Cruises, P&O Cruises, обясниха от ръководството на порта.

Максималните параметри на най-големия кораб м/к Celebrity Constellation са - дължина 294 м, газене 8 м, 2000 пасажери на борда и 1500 души екипаж.

Сградата на Морска гара, със заведението за хранене ще бъде разположена по протежението на кея на 18 метра от морето и ще се състои от 3 модула.

В първия модул ще има зала за заминаващи с директен вход от вън. Те ще преминават през метал-детектор, проверка, митница и паспортна проверка, след което ще се качват на второто ниво с асансьори, достъпни и за хора с увреждания, за да преминат към акостиралия кораб. Във вторият модул ще има заведение за хранене на два етажа и междинно ниво, което е функционално отделено от Морската гара и няма да се ползва от пътниците.

Осигурени са 24 паркоместа за леки автомобили на север от сградата в Зона "Морска гара" и 41 паркоместа за леки автомобили на юг, които ще се ползват от граждани. Предвидени са и 12 паркоместа за изчакващи автобуси в зоната и нов обществен паркинг.

Възложител на проекта "Морска гара" Бургас е държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура".