Данък "Робин Худ"

Най-доброто от печата

08-04-2013, 06:18

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Богатите плащат при фалит на банките

Богатите в Европа вече ще плачат при банкови фалити. Досега за спасяване на закъсали трезори в САЩ отидоха милиарди, събрани от джоба на всички данъкоплатци. След драмата в Кипър Брюксел иска да прехвърли бремето при криза върху заможните. Новината за замисления данък "Робин Худ" бе огласена от еврокомисаря Оли Рен.

Собствениците на депозити над 100 000 евро в европейски банки може да се разделят с част от тях, ако банката им закъса или фалира. Това предвижда нова директива, която се работи в момента в Брюксел, обясни Рен. Той отговаря за икономическите и валутните въпроси в Еврокомисията.

"Има съвсем ясна йерархия - първо, акционерите, после вероятно ще следват негарантираните инвестиции и депозити. Но лимитът от 100 000 евро е извън всякакво съмнение - депозитите под тази граница ще бъдат напълно защитени", допълни той.

Собствениците на депозити над 100 000 евро в европейски банки може да се разделят с част от тях, ако банката им закъса или фалира. Това предвижда нова директива за банковата сигурност, която се работи в момента в Брюксел, обясни еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, цитиран от Ройтерс.
"Кипър беше специален случай, но предстоящата директива предвижда инвеститори и собственици на депозити да поемат своята част от отговорността в случай на преструктуриране или ликвидиране на банката", обясни Рен.

"Има съвсем ясна йерархия - първо, акционерите, после вероятно ще следват негарантираните инвестиции и депозити. Но лимитът от 100 000 евро е извън всякакво съмнение - депозитите под тази граница ще бъдат напълно защитени", допълни той.
Подкрепа за подобни мерки изразиха и банкови шефове от Европа - директорът на "Бундесбанк" Йенс Уидман, който е и една от главните фигури в ЕЦБ, както и шефът на италианската банкова група "УниКредит" Федерико Гицони.
По въпроса за новата директива Уидман посочи, че планът за Кипър показва как банките могат да бъдат затваряни въпреки трудностите. "Не можем винаги да спасяваме банките, които изпитват трудности, с парите на данъкоплатците. Става въпрос за затваряне на банки по начин, който не застрашава финансовата система", обяснява той. 
Според Гицони принудителни удръжки от големите депозити в провалили се банки, както и от притежателите на техни облигации с цел компенсиране на загубите, е приемливо, стига депозитите до 100 000 евро да бъдат защитени. Включването на депозитите "е приемливо, ако стане европейско решение", обясни 57-годишният банкер. "Това, което е неприемливо, е да се прави разлика страна по страна в една и също зона", посочва той. 
Междувременно финансовият министър на Люксембург Люк Фриеден посочи, че страната му е склонна да въведе по-голяма прозрачност в банковия си сектор, за да помогне в борбата срещу укриването на данъци. В интервю той посочи, че иска да засили сътрудничеството с данъчните власти в други страни. Фриеден заяви, че иска клиентите да идват в страната му заради високото качество на услугите, а не за да се спасят от законите в други страни.