НЕК изпуска язовир "Въча" тихомълком

Мисия Пловдив

08-04-2013, 07:09

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Дано от водите не изплуват трупове, молят се в Кричим

НЕК без предупреждения е започнала изпускането на водни количества от язовир „Въча”, през язовир Кричим, по старото корито на река „Въча”, което не е почистено. Това може да причини преливане на места по пътя между Кричим и Девин. Кметът на община Кричим Атанас Калчев е крайно възмутен, че нито той, нито Гражданска защита, нито Областна администрация-Пловдив са били уведомени за изпускането на вода. Това обявиха от общината в съобщение до медиите.

НЕК са длъжни предварително да уведомят изброените по-горе институции и да се вземат мерки за оповестяване на хората, особено за онези, които по някаква причина в момента на вълната се намират в старото корито на реката. Калчев поясни, че узнал за изпускането вчера след обяд около 18.00 ч. Прибирайки се към Кричим той забелязал, че в старото корито тече повече вода от обичайно. Затова позвънил в НЕК.

От там заявили, че са уведомили Гражданска защита, което обаче се е оказало не истина. Оказало се, че уведомлението е получено след обаждането - между 19.00 и 19.15 часа снощи. Също така служтелят на ГЗ в община Кричим не е надлежно уведомен за изпускане на водата от каскадата респективно и кметът на общината.

Калчев е категоричен, че не дай си Боже, изплуват трупове на хора в река Марица и те са на хора от Кричим, той няма да носи отговорност. За пореден път местната власт в Кричим призовава ръководството на НЕК да спазват закона и при нужда за контролирано изпускане на вода да бъдат уведомявани институциите, а не да се работи тайно. Това може да бъде опасно за хората, както от града, така и за всички в населени места край река Въча.

Кметът на Кричим предполага, че ще се потърси съответната отговорност от длъжностните лица, които не са си свършили работата. Имайки предвид усложнената обстановка по цялата каскада „Въча”, а именно това че всички язовири са пълни до допустимата граница такова отношение от страна на отговорните институции е слабо казано несериозно и безотговорно, се отбелязва още в съобщението.