На една ръка разстояние. Скандален строеж в София

Мисия София

08-04-2013, 09:07

Снимка:

bTV

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Обитатели на столичен блок докосват съседите, подават жалби, но всичко се оказва законно

Какво е усещането да протегнеш ръка през прозореца и да докоснеш калкана на отсрещната сграда? По този начин живеят от години обитателите на жилищна кооперация на столичната улица "Ами Буе".

"Нямаме светлина, нямаме слънце, сега вече само можем да мечтаем за слънце", оплака се Таня Попова, чийто баща живее на втория етаж в блока.

Още по-трудна е ситуацията на първия етаж, където живее Николай Шейков.

"Живее се трудно, да не кажа мъчително. Стената спира слънцето и създава усещане за тягостно съществуване", оплака се възрастният мъж в ефира на bTV.

Съкооператорите са подали повече от 20 жалби от декември миналата година.

"Зададохме поне 25 въпроса за разрешението за строителство и правните му основания, но не получихме дори формални отговори", изтъкна Шейков.

Таня Попова допълни, че обитателите на блока са подавали много молби, включително до Столична община и главния й юрист през 2009 г.

"Някои собственици заведоха дело, което се води повече от четири години, а накрая го загубихме, представяте ли си?" възмутена е жената.

Директорът на Дирекция "Контрол по строителството" към Столична община арх. Влади Калинов подчерта, че строителството е законно, но призна, че ситуацията е абсурдна.

"Щях да съм по-доволен ако беше незаконно, защото е абсурдно. Нещо, което изглежда законно на книга, е безумно в действителност", коментира той.

По думите на архитекта, проблемът е създаден през 1994 г. с едно частично изменение, според което двете кооперации трябва да бъдат на сключено застрояване.

"След 2000 г. са потвърдени такива решения за няколкостотин сгради в София. Обнародвано е в Държавен вестник, но не всеки чете Държавен вестник", отбеляза Влади Калинов.

Той е категоричен, че допуснатите намалени отстояния трябва да бъдат поправени.

"Който е подписвал това решение, трябваше поне да се разходи до мястото, за да се запознае на живо", допълни Калинов.

Според архитекта проблемът е в градоустройствения план, който е бил променян три пъти от 1994 г. насам.

Николай Шейков показа, че разполага с кадастралните скици и в никоя не пише, че новата сграда трябва да е на калкан.

"Няма никакво основание да се счита, че ние сме пропуснали нещо", твърди той.