3 язовира в Бургаско с покачени нива

Новините

08-04-2013, 12:21

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Язовирите преливат

Няма опасност от преливане, обявяват от Басейнова дирекция

Нивата на язовирите в областта е в рамките на нормалното, информират експерти. Наблюдава се повишаване единствено в нивото на водите на язовирите „Камчия”, „Ясна поляна” и „Ново Паничарево”, но в рамките на нормалното за сезона.

Няма предпоставки същите да доведат до извънредни ситуации. Не се очаква аварийно покачване на нивото на същите, допълват още от Басейнова дирекция.

„Напоителни системи” ЕАД – Клон Черно Море стопанисва 9 язовира на територията на област Бургас – „Порой”, „Ахелой”, „Трояново”, „Крушево”, „Церковски”, „Скала 1”, „Скала 2”, „Барган”, „Детелина”. Нивата им са в нормите, като от тях регулярно и по план се изпускат „Порой”, „Ахелой”, „Трояново” и „Барган”. И деветте стопанисвани от дружеството язовири разполагат с налични свободни обеми.

През месец октомври 2012 Комисия, назначена от областния управител е  проверила 40 речни участъка и 38 язовира в област Бургас.

От тях в най-добро състояние са язовирите за питейно водоснабдяване- „Ясна поляна“, „Ново Паничарево“ и язовир “Камчия”,  стопанисвани от ВиК. Също поддържани и под постоянно наблюдение са водоемите експлоатирани от „Напоителни системи“ ЕАД- клон Черно море.

По време на проверката експертите са направили предписания за язовирите стопанисвани от общини, сдружения за напояване и частни лица.

Същите задължително трябва да поддържат достатъчен свободен воден обем в язовирите, който през зимния и в периода на пролетното пълноводие да не превишава 2/3 от общия обем. При обилни валежи да се предприеме незабавно изпускане на вода и да си осигури непрекъснато наблюдение. В предписанията на комисията са залегнали още почистване на стените и преливниците на язовирите от растителност, ремонтни работи, както и изготвяне на анализ  за техническото състояние на големите язовири, информират от Областна управа.

Бургаският губернатор е поискал от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане да предвиди, в Националния план, средства за почистване на реките със затруднена проводимост в областта, допълват още от пресцентъра на областния управител.