Павилионът до Одеона остава засега

Мисия Пловдив

08-04-2013, 13:19

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Съдът спъва премахването на дюкянчетата до пощата

Сложен юридически казус възпрепятства отчуждаването на търговския павилион и терена до разкопките на Одеона, северно от Централна поща. Върховният касационен съд върна решението с мотива, че Планът за управление е на повече от 10 години. Това съобщи кметът Иван Тотев. Той посочи, че съдът е взел сходно решение и за отчуждаване на терени на ул. „Модър”.

Затова конструкцията до пощата към момента няма да бъде събаряна. Общината ще поиска тълкувателно решение, за да могат юристите да вземат нужните мерки. По план на това място все още не са предвидени дейности, така че няма да имаме забавяне на разкопките. Напротив, ще продължим напред с проектирането на площад "Централен" в идеалния му вид - с експонираните западни пропилеи, античните улици, реставрирания Одеон и нова настилка. Това ще бъде готово в края на мандата, увери градоначалникът.

В момента се обсъжда с Археологическия музей и кои антични находки да бъдат поставени в подготвените на Малката главна бетонни ограждения. Наред с това се проектира усилено и обновлението на отсечката от подлеза на аптека "Марица" до Пешеходния мост.