Нивата на реките се покачиха

Животът

08-04-2013, 14:33

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Марица край Белово стигна 170 сантиметра

Река Марица в района на град Белово е покачила нивото си за последното денонощие със повече от 120 сантиметра, каза началникът на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Иван Панайотов. От 44 сантиметра водата в реката вече е 170 сантиметра. Река Чепинска е покачила нивото си с 1 метър. От 43 сантиметра сега е 130 сантиметра. Река Тополница при село Поибрене се е повишила с 50 сантиметра - от 68 на 120 сантиметра.

Единственият проблем, който възникна е покачването на нивото на река Мътница в района на село Дорково, предаде kmeta.bg. Там вече обемът на реката започна да се понижава така, че няма място за притеснение за населението, каза също Панайотов. Той допълни, че се наблюдават нивата на всички реки в област Пазарджик. Следи се водното ниво на реките Луда Яна, Стара река, Чепинска. Към момента няма основание за притеснения, че ще бъдат застрашени населени места в региона. Очакваме покачване на нивата в реките днес и утре, но се надяваме то да е под критичното. На всеки шест часа имаме информация за състоянието на водоемите в региона, каза също Панайотов.

Язовир „Виноградец” в област Пазарджик прелива към момента, като изпускането на водите му е контролирано и е в малки количество от 100 метра в секунда, съобщи  инж. Здравко Влъчков, началник „Напоителни системи”. Нивото на язовир „Тополница” е около 57%, което на практика означава, че дори при продължителни обилни валежи от дъжд водният басейн може да поеме голямо количество вода. Язовир „Батак” е пълен на 81%, но има възможност да поема още количества вода и не се налага принудително източване.

Обемът на язовир „Малка Мътница” край Велинград е около 75%, като няма опасност от преливане. По-критично е нивото на водите в р. Марица, като коритото на водния басейн е запълнено на максимум, но не се очаква критично преливане, уточни Влъчков. Язовир „Белмекен” е пълен на 64%. Единствено нивото на язовир „Голям Беглик” е 91%, като нивото му се е покачило за последното денонощие с 1%.

Язовир „Доспат” се наблюдава от област Смолян, но нивото там е 99,8%. Няма опасност от наводнения в Сърница, според кмета на града Мустафа Аликанов.

"Засега няма реална опасност от наводнения на приземните етажи къщи в град Сърница, намиращи се близо до язовир „Доспат”, каквито опасения имаше през вчерашния ден", каза за Радио „Фокус” -Пазарджик, кметът Мустафа Аликанов. Той добави, че действително язовирът е в критична ситуация, защото е пълен на максимум, но няма сериозни проблеми. В момента в района не вали и няма заляти къщи. Това е възможно да се случи, ако продължи да вали и то по-силно, но сега е спокойно. Разговарях с отговорниците на естакадата на „Доспат”, откъдето ме увериха, че са пуснали вецовете и водоемът се изпуска. Това се непрекъснато от повече от седмица, но приходящата вода е в повече и разликата с изпуснатото допълва язовира, уточни Аликанов. Според него, няма да се наложи да се евакуират хора, защото няма опасност чак толкова да се наводни, че да не може да се обитават къщите. Дори да има проблем, това ще е в част от дворовете в близост до язовира, които се падат по-ниско от нивото на сервитутната ивица. Но това ще е в рамките на десетина сантиметра, което означава, че ще може да се подсигури достъп до самата къща. По-скоро проблеми ще имат населените места надолу, защото ние сме горна точка на язовира и няма как да се случи нещо, което да наложи чак евакуация. 15 са сигналите за инциденти, свързани с интензивните валежи, в област Пазарджик. Нормална е обстановката на територията на област Пазарджик след интензивните валежи от дъжд през последните два дни, съобщи говорителят на ОД на МВР Мирослав Стоянов. Екипите на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" в Пазарджик в региона са реагирали общо на 15 сигнала. Снощи около 20.00 часа е получен сигнал за закъсали леки автомобили в подлеза на пътя между селата Карабунар и Калугерово. Причина за това е в ниската част на пътя, където се е натрупала вода в резултат на валежите. Екипи на група „Спасителни дейности” и ОДМВР-Пазарджик са съдействали за изтегляне на леките коли. Около 22.00 часа снощи велинградските пожарникари са отстранили паднало дърво на пътя Велинград-Юндола. Час по-късно в пожарната в Пещера е получен сигнал за паднал електрически стълб в района на летовището „Свети Константин”. Причина за това е подкопаване на основата на стълба от обилните валежи. Дежурни екипи на пожарната и електроразпределителното дружество са отстранили стълба от пътното платно и са предприети действия за отстраняване на аварията. Четири са случаите на запалени комини на сгради в Пазарджик, Велинград и Батак, няма пострадали хора.