​Ад в Рим! Касапница преди дербито на Серия "А" (СНИМКИ)

Спорт

09-04-2013, 07:56

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Фенове на Рома и Лацио се клаха преди големия сблъсък на Италия, завършил 1:1

Адът се отвори в Рим. Истинска касапница си спретнаха феновете на Рома и Лацио преди първия съдийски сигнал на голямото дерби в 31-ия кръг от Серия "А", пише Sportline.bg.

Мачът на "Олимпико" завърши 1:1. "Орлите" поведоха в 16-ата минута с гол на Ернанес. В 57-ата "Принцът на Рим" Франческо Тоти изравни от дузпа. Голмайсторът за "бианкочелестите" Ернанес стана и антигерой за отбора си, след като в 49-ата минута пропусна да удвои преднината на символичните гости от дузпа. В 69-ата пък лациалите останаха с човек по-малко заради втори жълт и съответно червен картон на Биава.

Страстите около дербито започнаха много преди първия съдийски сигнал в мача на "Олимпико". Известните с войните помежду си фенове на Рома и Лацио предизвикаха истински ад в италианската столица часове преди началото на футболната среща. Първите инциденти се случиха в зона Дука д'Аоста. Там ултраси се сбиха с полицията. Голяма група фенове опита да нападне служителите на реда. В безредиците ултрасите хвърляха бомбички, димки и гърмяха самоделни взривове. На Понте Милвио пък двама привърженици на Рома бяха причакани в засада от лациали и бяха тежко ранени в бой. В този сблъсък са били наръгани с нож един фен на "орлите" и още трима човека, които са откарани по спешност в болница за първа помощ. Сигнал за нападение над линейка пък не беше потвърден от полицията. На моста двете агитки се замерваха и с бомбички, но няма данни за ранени ултраси от взривовете.

Хаосът около стадион "Олимпико" в Рим преди мача беше невероятен. Магазините в центъра на италианската столица спешно затвориха и спуснаха железни щори, за да опазят имуществото от развилнелите се ултраси на двата отбора. Засега е известно само, че тежко ранени са общо шестима фена, които са били приети по спешност в различни болници в Рим. За да се опита да възстанови реда, полицията в италианската столица започна масови арести на подозрителни ултраси и фенове, за които има сведения, че са подстрекатели на безредиците. Органите на реда са иззели записи от камери, поставени на обществени места в Рим и ги прегреждат, за да аресутват виновниците за ексцесиите.

С приближаването към стадиона групите от ултраси се сблъскаха в района на "Олимпико". Около цялото съоръжеине имаше много боеве, които трудно бяха овладявани от полицията. Инцидентите предизвикаха хаос и ужас, а взрвовете на бомбички и всякаква пиротехника напомняха на сражение по време на война, написа "Гадзета дело спорт".

Напрежение, предизвикано от феновете на двата отбора имаше и в квартал "Фламинио". За пострадали в сблъсъците обаче не се съобщава. Истински терор наложиха ултрасите на Рома и Лацио по главните булеварди и магистралите около столицата на нищо неподозиращите шофьори. Обезумели футболни хулигани замеряха с бомбички автомобилите по улиците и предизвикваха шофьорите на бой.

Напрежението в Рим ескалира толкова много, че кметът Джани Алемано беше принуден да отправи официаен апел чрез медиите до шефовете на фенклубовете на двата отбора. "Много сме притеснени, каза градоначалникът на Рим. - За пореден път апелирам към феновете на двата отбора: Искаме в града ни да има спокойно футболно дерби. Това наредих на органите на реда и те трябва да го изпълнят. Искаме спокойствие! И най-вече настоявам всички тифози да бъдат отговорни за действията си!".

Призивът на Джани Алемано обаче не подейства и голяма група фенове на Рома предизвика огромни безредици в центъра на Рим. Над стотина ултраси се организираха и започнаха да замерват със стъклени бутилки и да хвърлят бомбички срещу полицаите. Органите на реда бяха принудени да използват сълзотворен газ, за да разпръснат пощурелите фенове.

От различни краища на Рим до медиите стигаше информация за нанесени големи щети - от изпочупени стъкла на витрини и домове, до обърнати кофи за боклук и потрошени автомобили и заведения. Очакванията са сблъсъците и лудостта на феновете в Рим да продължи и тази нощ. Едва утре в италианската столица ще знаят какви са щетите от подивяването на ултрасите, колко са ранени и колко арестуваните.

ВИЖ СНИМКИ ОТ БЕЗРЕДИЦИТЕ В РИМ ПРЕДИ ДЕРБИТО РОМА - ЛАЦИО ТУК