Изолацията води до бедност, затова трябват и магистрали, заяви Плевнелиев

Политика

09-04-2013, 11:11

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Президентът вижда една променена България през 2020 година

Чака ни едно трудно десетилетие. Европейската икономика е болна, проблемите ще продължат. Затова трябва да развинтим въображението си и да се случат важните стратегически инфраструктурни проекти. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри VIII годишна национална конференция "Стратегическа инфраструктура България 2013".

Той изказа своя оптимизъм и очаква България ще бъде променена до 2020 година.

"Най-важното за нас е, че усилията, които ще вложим за една по-добра инфраструктура, ще бъдат изцяло в интерес на гражданите и подобряване на техния стандарт на живот", подчерта Плевнелиев и обеща, че до края на мандата му много ще бъде направено в тази насока в цялата страна.

"Трябва да създадем предпоставки за заетост чрез изграждане на модерна инфраструктура и подобрение на бизнес средата. Изолацията води до бедност, затова е важно да се строят магистрали, газови връзки, мостове", каза още той.

"Подготвяме и ще стартираме важни проекти, които ще помогнат на страната да развие най-изостаналите региони, тези в Северна България", обеща президентът. До 2020 година много трябва да се промени и по Дунава, подчерта в изказването си Плевнелиев.

Президентът припомни, че въпреки намалението на евро бюджета със 70 милиарда евро, България е една от страните, които ще получат повече пари през следващия програмен период.

"Ще получим вече общо близо 15,2 милиарда евро, но това увеличение се дължи основно на директните плащания за земеделските производители. Това увеличение ще се усети само в земеделието, почти нищо друго няма да се увеличи", каза той.

Държавният глава поиска от служебното правителство да започне проекта за скоростния път от София до Калотина като наддоговаряне по ОП "Транспорт".

Според него тази пътна отсечка трябва да бъде започната и завършена до 2015 година като над договаряне по сегашната оперативна програма.

Росен Плевнелиев иска още да има публично-частно партньорство по два изключително важни за България инфраструктурни проекта, единият от които е пътят между Русе и Свиленград.

"Искаме още два моста на Дунав, при Силистра и още един при Русе. Стратегическото планиране на моста при Русе, който може и да е разширение на вече съществуващия мост вече започна", каза още Плевнелиев.

България се гордее, че е 9-та в света по скорост на интернет и това трябва да се запази и продължи, коментира още президентът.