Четвърти трус край Тополовград, в стрес са в село Голям манастир

Региони

09-04-2013, 11:56

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Два труса от 3,2 по Рихтер край Тополовград

От 2009 г. досега в този район са станали над 500 земетресения

Четири труса са регистрирани от сутринта до този час край Тополовград, като най-силният от тях е бил с магнитуд от 3,4 по скалата на Рихтер, съобщиха от БАН.

Всичките земетресения са станали в района на Манастирските възвишения, които са около 20 км североизточно от Тополовград.

"В града не е усетени много силно, но достатъчно. 5-та степен по 12-степенната скала за оценка на въздействието, е разтърсило обаче село Голям манастир, което е близо до Манастирските възвишения", обяви проф. Емил Ботев, ръководител на Департамента по сеизмология в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Няма материални щети в селото, но има преместени предмети, изплискани чаши и хората са се поизплашили малко, допълни той.

По думите му от 2009 г. досега в този район са станали над 500 земетресения – горе-долу по 100-тина земетресения годишно.

"Това е една активност, която не е характерна за този регион. В исторически план подобна активност е имало през 1909 г., когато е станало едно Ямболско земетресение с по-силен магнитуд. То е доста по-насевер – 40-50 км на север е Ямбол, тунджанската сеизмична зона, докато при Манастирските възвишения няма по-силно от 4 в исторически план", обясни още проф. Ботев.

Според него големи ефекти и повреди на инфраструктурата, а и на сградния фонд, не може да има от земетресенията край Тополовград.

"Хората там са посвикнали и не би трябвало да се плашат от подобни трусове", каза още той.

Проф. Емил Ботев посочи, че тези стойности на земетресенията не са опасни за здравето на хората, но създават дискомфорт.