Вдигат цената на тока

Животът

09-04-2013, 12:20

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Трите ЕРП-та молят ДКЕВР за поскъпване от лятото

От 1 юли е възможно да има увеличение на цената на тока.

Всички електроразпределителни дружества са заявили желания за вдигане на цената на електроенергията за следващия регулаторен период, съобщи председателя на ДКЕВР Евгения Харитонова.

И трите ЕРП-та са изпратили своите искания до държавния регулатор.

До 1 юли обаче не виждам да има покачване на цената на електроенергията, заяви Харитонова.

За конкретната цена на тока, няма да говоря до момента, в който нямаме някакви приблизителни разчети, защото не е хубаво да се говори в самото начало, поясни тя.

За такса "пренос" и премахване на добавките председателят на ДКЕВР обясни, че според закона търговците на електрическа енергия за износ плащат "зелената добавка", тоест, ако бъде премахната тази добавка, ще се наруши законът, която тя не би допуснала.

Кафявата енергия е задължение по директива на Европейския съюз, която задължава НЕК да изкупува цялото производство от конфигурацията.

Решението, може би, е до 1 юли с разпореждане на министъра на икономиката, енергетиката и туризма да се свалят добавките за кафява енергия и добавката от ВЕИ-та, каза още тя. И уточни, че след 1 юли тези загуби на НЕК ще трябва да бъдат възстановени, тоест те ще влязат в цената на електрическата енергия за крайния потребител, посочи Евгения Харитонова, пише Стандарт.