Наглост! ЕРП-тата искат по-скъп ток

Таксите не били печалба на дружествата, а цена за поддръжка на мрежата им, обявиха от ДКЕВР

От 1 юли е възможно да има увеличение на цената на тока, каза председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова.

Тя заяви, че не иска да коментира цената на електроенергията до юни, защото комисията вече е започнала да прави разчетите.

Трите електроразпределителни дружества обаче са заявили желания за увеличение на цената на тока за следващия регулаторен период. Исканията им вече са изпратени до държавния регулатор и се обсъждат, каза тя.

Харитонова обясни, че ако има увеличение някъде по веригата, то ще бъде признато в разходите на всички останали.

Вчера тя призна, че няма много възможности за намаление на цената на тока за момента, тъй като зелената добавка не може да се пипа в отсъствието на парламент, тъй като е записана в закона за енергията от ВЕИ.

По думите й енергийният министър би могъл да разпореди на НЕК да не начислява до 1 юли таксата за кафява енергия и невъзстановяеми разходи, но това не би се отразило съществено, тъй като сумата не е значителна. Освен това в следващ период претърпените загуби от НЕК трябва да се компенсират.

"Това не бих си позволила дори да го допусна", заяви Харитонова и отбеляза още, че "кафявата енергия" е съобразена с директива на Европейския съюз, която задължава НЕК да изкупува цялото производство от конфигурацията.

Шефката на държавния регулатор отново подчерта, че не може да се говори за такса "пренос", защото това е цена "пренос".

"Когато човек чуе думата "такса", изглежда все едно това е печалба за електроразпределителните дружества. Трябва да се знае, че това е цената за поддръжка на електроразпределителната мрежа", отбеляза Евгения Харитонова.