Дунав приижда към крайбрежните къщи в Лом

Властите успокояват, че опасност от наводнение няма

Макар и в застой река Дунав вече е пред вратите на хората от най-близките до реката къщи в Лом.

Те още помнят ужаса от преживяното преди 7 години, когато са излизали навън с лодки. Тогава в къщата на Красимира Томова избили подпочвени води, които напукали стените.

"Тук имаше вода и от вътрешната страна, а ние непрекъснато с помпи изпомпвахме. Това всичко беше зазидано. Един месец ние бяхме под вода. Тука имаше атракция - с лодки минаваха хората за хляб", разказа жената пред bTV.

Притеснението на хората от крайречната улица е, че може да бъдат наводнени освен от Дунава и от отходна тръба на завод, която се излива в реката.

"Ако тя се напълни открая, тя ще излезе и от тази страна. Тогава ще започне да влиза Дунав през тръбата и ще започне да пълни както улицата, така и къщите",обясниха разтревожени хора от града.

Преди година и половина в Лом беше изградена нова кейова стена, която защитава града от ниво на реката 840 сантиметра.

Някои улици обаче са останали извън ремонта и реката може да навлезе и при по-ниски води. От общината заявиха, че са запознати с проблемите и при необходимост ще предприемат мерки.

Властите успокояват, че опасност от наводнение няма, защото реката вече е в застой, а нивото й е на няколко педи от преливането.