Студенти прикриват корупция в ПУ

Мисия Пловдив

09-04-2013, 13:08

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Всеки десети признава, че е бил свидетел или давал подкуп за изпит

8% от студентите на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ смятат, че подкупите са доста разпространени във висшето учебно заведение, сочи проучване за корупцията във ВУЗ-овете. Всеки десети признава, че е бил свидетел или е участвал в подкуп с цел взимане на изпит.

Изследването е проведено както в Пловдив, така и в Македония, Сърбия, Молдова и Хърватска. В Молдова и Скопие над 22% посочват, че са наясно за рушветите. Студентите от Пловдив и Загреб са най-нетолерантни към тези практики. Повечето нашенци заклеймяват взимането на пари с цел преминаване в по-горен курс с по-малко невзети изпити.

В същото време бъдещите висшисти не са готови да изобличат нито корумпираните преподаватели, нито тяхната схема. 70% от младежите в ПУ не биха докладвали, ако са свидетели на подкуп. Всеки трети все пак казва, че би споделил при анонимност.

В Молдова се изказват по-смело. Там 47% биха подали сигнал, но пак ако се гарантира анонимността им.

Причините толкова много студенти от Пловдивския университет категорично да не са готови да изкажат на глас непочтенното забогатяване на своите преподаватели са няколко.

Близо една трета не вярват, че сигналът им ще доведе до реална промяна, 25% са посочили, че не знаят към кого да се обърнат, дори и да разберат, че колегите им си купуват изпитите. Като трета причина студентите изтъкват страхът от възмездие – убедени са, че подкупният преподавател ще намери начин да възпрепятсва обучението им във ВУЗ-а или ще си отмъсти по друг начин.

26% от младите учени и специалисти смятат, че с корупционните практики трябва да се бори специална национална институция. По-малко са посочили, че с този проблем следва да заеме ректорът.

Друг проблем на висшето образование е преписването. В Загреб се оказва, че е общоприето - 76% от анкетираните са виждали преписване по време на изпит, в Пловдив малко повече от 50%.

Препъни камък е и шуробаджинащината, бариерата между преподаватели и студенти и черният пазар за купуване на места в общежитията.

Изследването бе представено от студенти от ПУ: Христо Бозинов, Милен Миленов, Даниел Дженсов от „Младежко сдружение за мирно развитие на Балканите“. Проектът се реализира съвместно със студентската организация „Отворено общество“ - Будапеща. „Целта на проучването е не само да се привлече вниманието на обществото към темата, а да се ограничат подобен род практики. Те вредят на качествата на висшето образование“, каза Бозинов, завършил политология в ПУ и в момента студент по политически мениджмънт в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. „Основният проблем, който откроиха самите студенти, е безотговорното отношение на колегите им към образователния процес“, добави той.