Балистичната ракета на Северна Корея е готова за изстрел

САЩ и Южна Корея ще проследят полета й

Северна Корея е приключила подготовката за изстрелването на нова балистична ракета. Това твърдят южнокорейски медии, позовавайки се на източници от разузнаването на Южна Корея. Ракетното изпитание може да се състои още утре, предаде ИТАР-ТАСС.

Южнокорейските и американските военни планират да проследят полета на ракетата. Япония пък се готви да прехване ракетата или фрагменти от нея, ако те паднат на територията й.

Южна Корея предупреди Пхенян, че изпитанието на балистична ракета може да доведе до нови международни санкции срещу Северна Корея.

Bulgariautre.bg напомня, че Северна Корея разположи балистичната ракета, тип "Мусудан", на източното си крайбрежие. Не е известно дали ракетата притежава боен заряд.

САЩ пък възнамеряват да разположат мобилен комплекс за противоракетна отбрана ТХААД на остров Гуам, както и да изпратят два ескадрени миноносеца, снабдени със зенитно-ракетни комплекси.

По-рано Северна Корея заяви за своята готовност да нанесе удари срещу Хавайските острови и упрявлявания от САЩ остров Гуам.