Икони ще бдят над болните от муковисцидоза

Животът

09-04-2013, 15:50

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В Университетска болница приключи ремонт със средства на дарители

В Детската клиника и в Пулмологията на УМБАЛ "Св. Георги" две икони на Света Богородица ще бдят от днес над пациентите, които се нуждаят лечение в самостоятелна стая. Сред тях са и хората с рядката болест муковисцидоза. Иконите са дар от Пловдивската Митрополия и бяха донесени от протойерей Виктор Христев и протодякон Илиян Александров, които отслужиха тържествен водосвет в Детската клиника.

В стаите и кабинета с дарителски средства бяха извършени ремонтни работи, доставени са болнични легла и телевизор, а за непрекъснатото наблюдение на болните е осигурен и пациентски монитор.

За болните това означава много. По този начин ще се спазват хигиенните норми, тъй като отделната стая помага за избягване на кръстосаното заразяване. По този начин се скъсява периода на лечение и се подобрява качеството му, сподели след водосвета Светлана Атанасова, председател на Асоциация Муковисцидоза. Самата Светлана е посрещнала 2013-та година в Детска клиника, тъй като 16-годишната й дъщеря Александра страда от муковисцидоза.

На откриването на реновираните стаи днес присъстваха проф. Бошева, задеждащ Детската клиника, и Йорданка Петкова, председател на пловдивския клон на Националния Алианс на хората с редки болести.