20 къщи в Стария град – в критично състояние (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

09-04-2013, 18:01

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

В бюджета заделени 500 хиляди лева за ремонти в резервата

20 къщи в рамките на комплекс Старинен Пловдив са в критично състояние. Това заяви шефът на едноименния общински институт Амелия Гешева пред Plovdivutre.bg.

В момента приключваме годишния мониторинг. Прегледани бяха общо 111 сгради. От тях 20 са в критично състояние. Повечето не са общински. Голяма част са и необитаеми и затова стигат до този си вид, изтъкна Гешева. Тя обаче посочи, че повечето къщи са в добро състояние и има отделни елементи за поправка в някои сгради.

Докладът от мониторинга още не е внесен официално в общината. Предстои да бъдат направени предписания на занемарените сгради. Ако собствениците не ги изпълнят, ще бъдат обмислени други мерки.  Проблем е, че в Стария град имотите са близо 70 на сто частни. По закон всеки собственик е длъжен да пази сградата си, когато тя е паметник на културата. Общината може да направи ремонт за собствена сметка срещу ипотека. Това обаче е крайна мярка, посочи Гешева.

Проблемът с така нареченото Жълто училище, където се помещава Музикалната академия, не е от днес. Предписания за сградата има още от 2010 г. Тя обаче е държавна собственост и самата академия трябва да направи ремонта, заяви още шефката на Стария град.

В общинския бюджет за тази година са заделени 500 хиляди лева за ремонти в рамките на комплекс Старинен Пловдив. Тези пари са предвидени главно за поддръжка на популярни туристически обекти – сгради, които са собственост или са отдадени за стопанисване на общината. Предвидени са ремонти на покриви, фасади, отводнителни системи, реставрация и пр. В момента се работи и по пренареждане на калдъръма в някои участъци. Друг голям проект е подмяната на осветлението, с което също имахме сериозен проблем, изтъкна Гешева.