Бум на нередности в евтини автошколи

Мисия Пловдив

09-04-2013, 21:00

Снимка:

Facebook

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Над 300 души са се опитали да изкарат книжка с фалшиви дипломи

Преди няколко месеца ДАИ се закани да провери обстойно школите, които предлагат книжка за 250-300 лева.

Резултатът е множество нарушения - например непопълване на учебните картони и дневници, което дава възможност после те да бъдат фалшифицирани. Също надписвани курсисти, които не са посещавали курсовете. Обучителни автомобили, които не са преминали през технически преглед.

Най-честото подвеждане обаче остава неконтролируемо, а именно случаите, в които за курса е обявена много ниска цена и в последствие кандидат-шофьорът е принуден да доплаща двойно и тройно.

Чистата себестойност на теоретичната подготовка, кормуването, бензина, лицензионните такси към ДАИ на един инструктор за един кандидат-шофьор реално е между 230 и 250 лева. Затова и някои школи си позволяват да свалят цените до минимум, информира bTV.

"Но това не влияе на качеството на обучение. Целта ни е да привлечем повече клиенти, а не просто някой да се запише" коментира автоинструктурът Боян Блажев.

Всички обаче признават, че с таксите за вътрешна и външна практика цената на курса скача над 500 лева, а качественото обучение с включени всички такси и изпити доближава 1000.

"Да питат първо реално какво обхваща тази такса за обучение, защото това е само за добър ден в тези авто училища и след това за всяка казана дума още 100 лева, още 100 лева. В тези училища не се дават повече от 10 километра да се минат, а има и ограничение на горивото", е мнението на Йонко Иванов от Съюза по авто-мото подготовка .

При проверките си сред евтините школи ДАИ се натъкнали на предварително попълнени документи за кормуване за седмици напред, бланки за курсисти попълнени с един почерк, както и съмнителни нощни практически часове. "Курсистът е управлявал, подготвял се е за практическо обучение от 2:30 до 3:30 през нощта, след което е карал от 3:30 до 4:20. Съгласете се, че това е най-малкото несериозно", описва нарушенията директорът на ДАИ Валентин Божков.

Притеснително нараства и броя на анулираните изпити - над 300 души са се опитали да изкарат книжка с фалшиви дипломи за образование през миналата година, още 80 са само за първите два месеца на годината.