Хотел без ток, евродепутати и кмет стоят на тъмно

Животът

10-04-2013, 15:40

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Внезапни токови аварии удрят бизнеса в родопското село Соколовци

Постоянно спиране на тока, срив на електроуреди и отлив на туристи са ежедневие в родопското Соколовци. Китното селце е разположено на 10 километра от Пампорово, на 3 от връх Рожен и на 80 от Пловдив. То е притегателно не само заради близостта си до ски курорта, но и заради прекрасната природа, условията за отдих и интересни маршрути за планински туризъм.

Потърпевши от неочакваните спирания на електричеството за цели часове са жителите на горната част на селото. Там са разположени къщите за гости и посетители, каза за Plovdivutre.bg Николай Люнчев. Собственикът на хотелски комплекс многократно е сигнализирал за проблема EVN. Подал е 2 жалби. Потърпевши от честите аварии събрали и подписка с 30 имена до електроразпределителното дружество с искане внезапните прекъсванията на тока най-сетне да спрат.

Авариите могат да бъдат предотвратени с поставянето на специално съоръжение, с което вече разполага долната част на Соколовци, разказа Люнчев. Устройството е на стойност 5 хиляди лева. „От EVN обаче отсякоха, че селото е малко и нямат средства за такава инвестиция. Не сме им били приоритет“, допълни той. По думите му повредите в мрежата са толкова често, че на година се събират по 2 седмици, в които селото е без електричество. „Миналият месец чаках високи гости – евродепутати и кемтицата на Смолян. Точно когато пристигнаха, токът спря и питате ли ме в такава ситуация“, оплаква се хотелиерът. Според него с безхаберието си монополистът проваля бизнеса в Соколовци.

Сигналите за аварии на EVN приема единен телефонен номер. По 2-3 часа мои служители са дежурни на телефона и пак не могат да се свържат с оператор. Това са разходи, които плащаме всички ние. Разчитаме на бизнеса с туристите, а клиенти без ток няма как да задържим“, жалва се бизнесменът.

Люнчев е категоричен, че ще подаде още една жалба и ще настоява монополистът най-после да реши проблема.