Три от най-откачените диети в света

Животът

10-04-2013, 12:55

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Невероятно е докъде може да стигне човек, за да свали няколко килограма

Добрата форма и здравословен начин на живот е нещо, към което всеки трябва да се стреми. Границата между стремежа и маниакалното състояние понякога се оказва прекалено тънка.

Пример за такова вманиачаване е така наречената Диета на Спящата красавица.

Подобен тип хранителен режим, или по-скоро липса на такъв, е определян често като каприз и подражаване на модна тенденция в диетите.

Тези диети дават временни резултати, след което свалените килограми бързо се връщат, понякога и в двоен размер.

Диетата на Спящата красавица представлява дълъг непробуден сън, предизвикан от силна доза сънотворни. Под действието на хапчетата, вие не приемате никакви калории, следователно тялото ви е принудено да изразходва вече натрупаните. Вследствие на това се губи тегло. Съществуват проучвания, че има връзка между състоянието на безсъние и наднорменото тегло. Това е една от вероятните причини да бъде създадена подобна диета.

Един от най-известните почитатели на "отслабителния" сън е Кралят на рока, самият Елвис Пресли. И все пак преминаването от безсъние към тотален сън не е разрешение на въпроса с килограмите.

Плюс това никой уважаващ себе си лекар няма да ви предпише седативи, за да се преборите с излишните килца. А и до момента няма доказани резултати за постигнат траен ефект, следвайки тази диета.

Фруктарианството е друг популярен режим на хранане, определен от диетолозите като рисков.

Последователите на тази диета включват в менюто си плодове, зеленчуци, ядки, без консумиране на никакви зърнени култури и животински продукти.

Причините за приемането на този хранителен режим могат да са всякакви - религиозни, културни, естетически, икономически и други. Хората, включили над 75% плодове в менюто си, се считат за фрутарианци.

Тази диета има много разновидности. Някои последователи ядат само паднали плодове на земята. Смятат, че това е единственият начин да не наранят дървото, берейки плодовете му. Някои фрутарианци смятат, че не трябва да се ядат зърно, защото е противоестествено.

Други са на мнение, че всякаква друга храна освен пресните плодове е неподходяща и дори неправилна за тях самите. Почитателите на плодовите диети твърдят, че това е единственият начин да се доближат до Райската градина и с това, с което са се хранели Адам и Ева.

Смятат, че този режим на хранене ще им донесе простичък, но здравословен живот. Тази диета е забранена за деца и непрепоръчителна за непълнолетни. Води до остра липса на важни за организма елементи като протеини, калций, желязо, цели групи витамини и минерали.

Слънцеядството е друга популярна практика, криеща сериозни рискове за здравето ви. Inedia от латински, или "гладът", е концепция, според която на хората не са им необходими нито храна, нито вода, за да живеят. Нужна е единствено слънчева светлина.

Слънцеядите са убедени, че хората могат да поддържат жинените си сили само с прана - живителната сила или енергия. Прана се крие именно в слънчевата светлина.

Специалистите обаче предупреждават, че този експеримент за проверка на издръжливостта на човешкия организъм крие сериозни рискове за живота. Може да доведе до дехидратация, глад и смърт.

Няколко слънцеяди са се подложили на изследвания от страна на индийския мистик Прахлад Яни, но резултатите не са проверени от независими лекари и не могат да се считат за представителни.

Със или без доказани тестове, човечеството се намира на етап, в който все още хората се нуждаят от редица хранителни вещества за оцеляването си. Подобни експерименти могат само да навредят на здравето, предупреждават лекари.

Източник kulinar.bg