Търсят такса смет от роми превзели чужди имоти

Мисия Пловдив

10-04-2013, 15:24

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Омбудсманът залят с жалби срещу EVN

Чувствителен скок на жалбите срещу EVN се отчита през последните месеци. За миналата година те са общо 37. Същият брой сигнали са постъпили само за първите три месеца на 2013. Това обаяви градският омбудсман Димитър Атанасов.

Сред жалбите има казуси, решени в полза на гражданите и върнати надвзети средства. В един от тези случаи била отчетена грешка на инкасатора и на абонат са възстановени 350 лв. В знак на добра воля той дарил 50 лева от тях за възстановяване на щетите от земетресението в Перник. Подобни случаи обаче са рядкост, отчете още общественият посредник. Той изтъкна, че в момента поддържа интензивен диалог с монополиста.

Общинския съвет прие отчета на Атанасов за миналата година. Очаква се документът да бъде качен на интернет сайта на институцията. Като цяло през 2012 омбудсманът е разгледал общо 529 сигнала. Най-много жалби имало по повод политиката, спрямо социално слабите и възрастните хора. Голям брой от сигналите са и за нарушения по устройството на територията и етажната собственост. Сред честите казуси са спорове за междублоковите пространстава или прилежащите градинки, които не се регулират в закона.

Ососбен е случаят със самонастанили се роми в чужди имоти в Столипиново. Собствениците на сградите вече не живеят реално в тях, но са задължени да плащат такса смет. По улиците „Калина” и „Шумен” има десетки такива случаи. Сега готвим предложение дължимите такси да се търсят от живущите, вместо от собствениците. Принципно се действа и за промяна в методиката на изчисление на таксата. Така тя вече ще зависи от реалното количество смет, която изхвърляме, посочи Атанасов.