Фонтаните в София излъскани, готови са да заработят

Мисия София

10-04-2013, 17:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Единственият, който чака ремонт и ще остане празен, е този на НДК

Всичките 10 фонтана, стопанисвани от Столична община, са в готовност да заработят, каза зам.-кметът Ирина Савина.

"Съоръженията са почистени, извършена е профилактика на помпите и дюзите, направени са необходимите ел.-замервания и всичко е в нормите", поясни тя.

Два от тях - този пред Народния театър "Иван Вазов" и фонтанът на площад "Бански", бяха изцяло ремонтирани през 2012 г.

И на двата фонтана е направена пълна реконструкция – поставена им е нова хидроизолация, подменени са системите за фонтаниране, нагнетателните помпи, дюзите, ел.-захранването и облицовъчните плочи.

Монтирана е контролно-измервателна система, която да следи нивото във водния басейн и автоматично да допълва необходимото количество вода, както и автоматично да изключва помпите при достигане на ниско водно ниво. Изградено е и ефектно осветление с безопасно напрежение (24 V).

"Столичани успяха да се насладят на ефектно осветената водна архитектура на фонтана пред Народния театър през последните топли вечери на миналата година. Сега с новия си облик ще ги радва и фонтана на площад "Бански", който въвеждаме в експлоатация за първи път след реконструкцията му", коментира още Савина.

Тази година няма да заработят единствено четирите каскади и фонтана в подлеза на Националния дворец на културата, тъй като предстои да бъдат ремонтирани.

Реконструкцията им ще бъде извършена като част от проект за възстановяване и обновяване на парковото пространство на НДК, с който Столична община кандидатства за финансиране по ОП "Регионално развитие". В момента проектът е в процес на оценка и очаква одобрение.